De aandacht van de mediaconsument raakt steeds meer versnipperd. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap aankomt? Daarvoor heb je de juiste kanalen nodig. Maar ook een boodschap waar mensen wat aan hebben of wat meekunnen. Awesome Amsterdam denkt middelenvrij en vanuit insights om zo tot effectieve communicatie te komen. Op dit blog vind je content dat ons daarbij helpt. www.AwesomeAmsterdam.nl
donderdag 27 december 2007
Streaming reclame intensiever beleefd dan tv-reclame
Dat blijkt uit een onderzoek van Experian onder 75.000 Amerikanen.
De respondenten beleven videoreclame 25 procent betrokkener wanneer deze via het web wordt bekeken dan wanneer op tv. In de onderzoeksopstelling werden tv-programma's op de traditionele beeldbuis uitgezonden en via het web. De impact van de reclames tíjdens die uitzendingen is onderzocht. Daarbij wordt 'betrokkenheid' op 6 karakteristieken gedefinieerd, waaronder: geloofwaardig, inspirerend en ontvankelijkheid.
Onderzoeker John Fetto stelt dat het web een goed verlengstuk is voor televisie, zeker waar het de intensieve beleving van reclame betrekt. Zijn resultaten betekenen niet het eind voor de tv, want dat medium is beter dan het web in staat in één keer een grote groep kijkers tegelijk aan te spreken (via Emerce).
zaterdag 22 december 2007
Ajax opent online beeldbank
Met Ajaximages.com wil Ajax het voor de nieuwsmedia eenvoudiger en sneller maken om beelden te verkrijgen en voorziet hierin met 5 onderdelen: Ajax actueel, Ajax seizoen collectie, Ajax exclusivity guaranteed, Ajax features & lifestyle en de Ajax heritage collectie. De aangeboden beelden mogen niet worden ingezet voor commerciële doeleinden, maar zijn uitsluitend bedoeld voor eenmalig gebruik bij nieuwsitems of ter illustratie.
Vanaf vandaag zijn de belangrijkste momenten van elke wedstrijd (voor en achter de schermen) enkele minuten na het eindsignaal online beschikbaar en te bestellen . Door gebruik te maken van de optie op exclusiviteit wordt voorkomen dat hetzelfde beeld ook door een concurrent gebruikt wordt.
Ajax images.com biedt naast wedstrijdbeeld, exclusiviteit en een kijkje achter de schermen nog meer mogelijkheden. Zo is er toegang tot het Ajax archief (heritage collectie) voor specifieke en unieke beelden die nog niet eerder toegankelijk waren. Ajax features & lifestyle geeft toegang tot lifestyle-achtige reportages, waarin de spelers van Ajax een centrale rol vervullen (via DutchCowboys).
dinsdag 11 december 2007
Top 20 websites 2007
Online onderzoeksbureau Multiscope heeft weer de ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites. Evenals vorig jaar staat Google.nl op nummer 1 gevolgd door Startpagina.nl en Marktplaats.nl. Google heeft daarbij het gat met startpagina vergroot door te groeien naar 11 miljoen bezoekers per maand, 4 miljoen meer dan startpagina.nl.
Social Media websites zoals Nl.wikipedia.org, Hyves.nl en Web-log.nl zijn duidelijk aan de winnende hand. Zij weten na hun aanvankelijke opmars in 2006 nu definitief door te groeien naar een stevige positie in de top 20. Daarnaast zijn Zylomgames.com (+29), Neck.nl (+20), Kpn.com (+13), 9292ov.nl (+12) en Nu.nl (+3) duidelijke groeiers binnen de top 20.
Verliezers zijn Ebay.nl (39), Speurders.nl (33), Routenet.nl (31), Wehkamp.nl (29), Ns.nl (26), Telegraaf.nl (23), Rabobank.nl (22) en Anwb.nl (21) weten hun top 20 positie van vorig jaar niet te continueren. Daarnaast dalen ook Telefoongids.nl, Nl.bol.com en Rtl.nl binnen de ranglijst van 2007.
De belangrijkste trends.
De opkomst van Social Media websites is de belangrijkste trend van 2007 zo stelt Multiscope. Naast Nl.wikipedia.org, Hyves.nl en Web-log.nl maken inmiddels ook miljoenen Nederlanders maandelijks gebruik van de internationale (of lokale) websites van Youtube.com, Video.google.com, Digg.com, Flickr.com of Linkedin.com.
Daarnaast wordt dit jaar duidelijk dat internetgebruikers steeds vaker kiezen voor de marktleider in een specifiek segment. Deze marktleiders weten daardoor een gat te slaan met de nummers 2 en 3 binnen een segment. Zo is Google.nl nagenoeg alleenheerser in het zoeksegment, loopt Marktplaats.nl binnen de handelsplaatsen uit op Speurders.nl en Ebay.nl en vergroot Nu.nl haar voorsprong binnen de nieuwssites ten opzichte van Telegraaf.nl. Ook de groei van 9292ov.nl, Kpn.com, Planet.nl, Postbank.nl en Zylomgames.com kan vanuit deze trend worden verklaard. Een segment waarin de concurrentiestrijd nog wel volop woedt is e-commerce. In dit segment dalen Nl.bol.com en Wehkamp.nl, maar weten Neck.nl en Otto.nl juist te groeien.
bron: persbericht Multiscope
zondag 18 november 2007
Maandag piekdag in online aankopen feestdagen
Net zoals in de Verenigde Staten zijn er ook in Nederland bepaalde dagen waarop de consument online significant meer koopt dan andere dagen. Vanwege sinterklaas en kerst liggen de pieken verspreid over de periode eind november tot en met eind december.
In Nederland blijken consumenten op de maandag (plm. 120%) het meest en op de zaterdag (plm. 70%) het minst online te kopen. Ook op zondagen en dinsdagen wordt er meer dan gemiddeld online gekocht. Vanaf woensdag neemt het aantal online aankopen elke dag wat af met zaterdag als dieptepunt.
TradeDoubler, Europa's grootste aanbieder van online advertisingdiensten, heeft voor Nederland onderzocht wat de topdagen zijn in de aanloop naar de feestdagen.
De resultaten zijn gebaseerd op de eigen gegevens. Naar verwachting genereert TradeDoubler Nederland in heel 2007 voor haar adverteerders zo'n half miljard Euro aan directe online omzet. De onderzochte periode betreft de laatste 10 dagen van november t/m de laatste dag van 2003 - 2006. Daarbij is de gemiddelde omzet per maand telkens als index 100% genomen, zodat de afzonderlijke dagen daar eenvoudig tegenover geïndexeerd kunnen worden.
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld één week vóór sinterklaas op maandag het meest wordt gekocht. De piek voor kerstmis ligt twee weken ervoor, op maandag, maar ook (in iets mindere mate) één week ervoor, eveneens op een maandag.
Nog opmerkelijker is dat er tussen kerst en oudjaar een nog veel grotere piek is in online aankopen. Er wordt dan gemiddeld 15% meer online gekocht dan in de piekdagen voor kerst en sinterklaas.
In Nederland start na de kerstdagen de uitverkoop, zowel offline als online. Een mogelijke verklaring zou ook kunnen zijn dat veel mensen ook geld als cadeau hebben gekregen en/of nog geld over hebben doordat de kosten m.b.t. de feestdagen meevielen.
Het spreekt voor zich dat het zeer belangrijk voor advertisers èn voor publishers is om te weten wanneer de topdagen èn wanneer de mindere dagen qua online omzetten te verwachten zijn, zodat de advertentie-inspanningen kunnen worden geoptimaliseerd.
Het is hierbij van belang om al enkele dagen voordat de online omzetten hun top bereiken, vol in te zetten met adverteren. TradeDoubler heeft namelijk geconstateerd dat pas vlak voor de piekdagen ook het online verkeer drastisch toeneemt, consumenten oriënteren zich dus vrij laat voor hun online aankopen.
Becel in Canada
Hierbij de directorscut van een grappige Becel-commercial: "The Becel Heart Health Makeover', some need it more than others."
donderdag 15 november 2007
75% van de internetters is lid van een netwerksite
Bijna driekwart van alle internetters heeft op minimaal een netwerksite een eigen profiel. Van de sociale netwerken is Hyves het meest populair. Ruim 73 procent van de mensen met een profiel op internet is lid van vriendennetwerk Hyves, blijkt uit onderzoek van Ernst&Young.
Op Schoolbank.nl is 62 procent van de internetters te vinden. Op MSNSpace en MySpace heeft 41 procent van de profieleigenaren een pagina. Er wordt geen melding gemaakt van de hoeveelheid Facebookers.
Van de 2000 ondervraagden waren de meeste netwerksitebezoekers tussen 15 en 54 jaar.
De populariteit van onlinecommunities zit volgens Ernst&Young vooral in het ophalen van oude contacten en het contact onderhouden met vrienden op websites waar veel mensen bij zijn aangesloten.
Andere onderzoeksresultaten:
- Het tonen en bekijken van persoonlijke profielen is voor jongeren (19 tot 24 jaar) de voornaamste aanleiding om een netwerksite te bezoeken.
- Vrouwen zitten vaker op Hyves dan mannen. Dit sluit aan bij het idee dat vrouwen meer gericht zijn op het onderhouden van contacten, terwijl mannen vaker op zoek zijn naar nieuwe contacten.
- Deelname aan een onlinecommunity heeft relatief veel effect op het mediagebruik van mensen.
- Vier op de tien leden hebben weleens actie ondernomen op aanraden van andere leden. Tevens geeft men aan meer contacten te onderhouden, maar ook dat de contacten oppervlakkiger zijn geworden.
Hoewel investeerders en adverteerders niet meer om de enorme bezoekersaantallen van online communities heen kunnen, worstelen ze nog steeds met de vraag hoe ermee om te gaan. 'Adverteren op sociale netwerksites is nog niet erg populair, wij verwachten wel een omslag op dit punt,' aldus Frank Blenderman van Ernst & Young.
woensdag 14 november 2007
Mooi voorbeeld van joint marketing-campagne
De campagne zal worden ondersteund met een radiospot in week 46, 47 en 48. De site van Lassie staat in het teken van deze actie en zijn er banners geplaatst op de partnersites van Kijkshop en Princess. De huis-aan-huis folder van Kijkshop is tevens ingezet om actie kenbaar te maken. Mooi geintegreed en ben benieuwd waar het initiatief vandaan komt (via Molblog).
vrijdag 9 november 2007
Make my logo bigger
Grappig. Internetbureau Agency Fusion heeft een speciale crème ontwikkeld, getiteld "Make My Logo Bigger Cream", om haar klanten tevreden te stellen. De hilarische viral in Telsell stijl is in korte tijd door zo'n 600 blogs opgenomen (via ViralFriday)
Geen surprise-stress met Douwe Egberts
Angst voor geknoei met plaksel, schaar en watten? Niet nodig. Douwe Egberts neemt de surprisestress weg en introduceert dit jaar de Senseo Surprisebox, bestaande uit een luxe espressomachine van karton. OMD en Lost Boys bedachten de campagne die crossmediaal wordt ingezet en bestaat uit een campagnesite, video bannering, radio commercials, de surprise box en een voor alle knutselklunsen uiterst herkenbaar campagnefilmpje.
Sanoma start blog over onderzoek
maandag 5 november 2007
Kijkdirect: startpagina voor Webtv
zondag 4 november 2007
Fabchannel gaat internationaal en digitaal (op televisie)
Fabchannel is voor de toekomst verzekerd nu zowel de gemeente Amsterdam als een investeringsmaatschappij 2,5 miljoen euro hebben gestoken in de site. Fabchannel, dat sinds 1999 leefde van subsidies, gaat met het geld ook in andere landen als Engeland, Duitsland, Spanje en Amerika concerten opnemen en uitzenden.
Justin Kniest van Fabchannel kan nog geen namen noemen van de concertzalen. 'In Europa zijn we ver met meerdere zalen, in Amerika duurt het wat langer.' Ook willen de Amsterdammers meer advertenties en betaalde downloads van concerten verkopen. Op termijn kunnen abonnees van Fabchannel voor een klein bedrag per maand de concerten op HD-kwaliteit bekijken. Kniest: 'We zijn dat nog aan het bouwen. Als je betaald kan je alles zonder commercials en op 4 à 5 mbit-kwaliteit bekijken.' Hij hoopt dat er snel tv's in de winkel komen waar je je internetkabel in kan pluggen of toestellen met ingebouwd wireless internet.'
Fabchannel denkt ook aan een eigen kanaal op digitale tv-platforms. 'Maar we willen dan eerst meer content maken, zoals interviews en specials. Met alleen concerten heb je eigenlijk nog geen zender.'
donderdag 1 november 2007
Hema shop komt tot leven
Mooie creatieve online campagne van de Hema waarin hun producten centraal staan. Zeker even kijken!(via Marketingfacts).
woensdag 31 oktober 2007
Symbaloo: Start met vinden!
Symbaloo kan het best beschreven worden als een verzameling kleurrijke blokjes. De kleurige matrix biedt een overzichtelijke indeling in verschillende categorieën websites. Hieronder ook veelgebruikte diensten en is er een aparte overzichtspagina beschikbaar waarop het nieuws wordt gepresenteerd.
Via een ‘drag and drop’ functionaliteit kunnen blokjes heel makkelijk worden toegevoegd, verplaatst of verwijderd. Het ontwerp en de interface zorgen voor een nieuwe manier van navigeren op het web. (Via DutchCowboys)
zondag 28 oktober 2007
Patrick Watson
dinsdag 23 oktober 2007
maandag 22 oktober 2007
A Few Good Ceative Men
De legendarische scene uit de film A Few Good Men, met o.a. Tom Cruise en Jack Nicholson in de hoofdrollen. Is erg creatief veranderd met een aantal geweldige quotes: "We write ads or people die, it’s that simple" en "I want a bigger logo! You can't handle a bigger logo!". Het filmpje dat al begin september op YouTube te vinden was, is deze week massaal door vele marketingblogs overgenomen. Was het filmpje vorige week nog maar 13.388 keer bekeken, inmiddels is dat aantal opgelopen naar meer dan 120.000 views (via Marketingfacts).
donderdag 18 oktober 2007
Mentos activeert doelgroep met gepersonaliseerde verpakking
Op Mentos.nl kan je momenteel een etiket maken met een eigen foto en tekst. Binnen twee weken ontvang je dan je favoriete Mentos-smaak met persoonlijke verpakking toegestuurd. Mentos wil de doelgroep (15-25-jarigen) een tool in handen geven om conversaties te starten over de bijzondere verpakking en het merk Mentos. De campagne is ontwikkeld door Icemedia, specialist in brand activation en word of mouth. Het bureau heeft al een case study over de campagne online staan.
dinsdag 9 oktober 2007
Disney adverteert op bananen
maandag 8 oktober 2007
donderdag 4 oktober 2007
Ontwerp je eigen Senseo
Wie wil dat nou niet...een SENSEO die helemaal past bij je eigen stijl...omdat je hem zelf hebt ontworpen. Philips lanceert dan ook de samen met DE de SENSEO Design Contest. Ontwerp je eigen SENSEO.
Het idee is dat mensen op de site een eigen SENSEO Koffiezetter ontwerpen, eventueel met behulp van een ontwerp sjabloon. Er zijn twee prijzen; de Hoofdprijs en een Publieksprijs. De Hoofdprijs is dat jouw SENSEO ontwerp exclusief wordt geproduceerd. De bekende Nederlandse ontwerper Tord Boontje zal het mooiste ontwerp selecteren. Daarnaast mag het publiek een stem uitbrengen op de ontwerpen. De makers van de drie meest gekozen ontwerpen krijgen een exclusieve Tord Boontje lamp 'Midsummer Light'.
Philips en DE spelen hiermee in op de Co-creation trend en ben benieuwd in hoeverre dit relevant blijkt voor de consument. Ik mag me tegenwoordig met de mediastrategie van Douwe Egberts bemoeien dus hoop een kijkje in de keuken te krijgen in de creativiteit van de koffiedrinker!
maandag 1 oktober 2007
Nieuwe Dove viral
Het filmpje laat zien hoe we dagelijks gebombardeerd worden met honderden - zo niet duizenden - geretoucheerde foto's en afbeeldingen van 'schoonheden'. Die afbeeldingen kunnen van invloed zijn op hoe wij ons lichaam en onszelf zien, aldus Dove. Het Unilevermerk wil via de campagne voor echte schoonheid meisjes en vrouwen helpen om op een positieve manier naar hun lichaam te kijken en eindigt met de zin: "Praat met je dochter voordat de beautywereld dit doet."
zondag 30 september 2007
Nog meer resultaten I-ads (Red Button)
Gisteren schreef ik al over de resultaten van de interactieve TV commercial van L'Oreal en ik zag vandaag op Adfoblog dat de BVA PICNIC had aangegrepen om concreet met haar achterban en partners bij te praten over deze veelbesproken I-ads. Tijdens de sessie ‘Advertisers in the Driver’s seat’ werden de laatste concrete onderzoekcijfers (n=1086) uiteengezet. Deze alleen via digitale platformen af te spelen interactieve commercials, zijn in het afgelopen jaar door o.a. Telfort, Friesland Foods (Chocomel) en Holland Casino (klik en zie concreet voorbeeld van I-ad) ingezet.
Zo’n 54% van hen zou minimaal één van de drie getoonde I-ads hebben gezien, waarna maar liefst eenderde (16%) ook daadwerkelijk de ‘red button’ heeft gebruikt(ruim 8% van de kijkers). Hetgeen na invulling van de benodigde gegevens weer resulteerde in een conversie van 5%, wat vandaag de dag een bovengemiddelde score is. Dit betekent overigens dat deze cases ruim twee keer zo goed hebben gescoord als de L'Oreal-case (conversie van ruim 2%).
Bij blijvend succes en positie in het reclameblok zou het budget van de I-ad de komende jaren weleens een stuk duurder kunnen uitvallen. Dit is in de UK al het geval. Dat alle anologe zenders in 2012 moeten zijn ingewisseld voor digitale varianten, betekent voor de betrokken partners overigens een extra stimulans om te blijven investeren cq. experimenteren en met de reeds opgedane learnings daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Een mogelijke bedreiging kan komen uit de hoek van de Mediawet, aangezien zij deze manier van ‘commercial-extensie’ mogelijk gaan typeren als een vorm van extra commerciele zendtijd. Een eventuele oplossing hiervoor is dat de kijker niet direct de micro-site krijgt te zien, maar dat deze via een omweg (bv. via de website van de aanbieder) wel wordt getoond. Voor de consument waarschijnlijk veel te ingewikkeld want die wil zo direct mogelijk resultaat na het invullen van allerlei gegevens. Teveel tussenstappen zorgt dan voor een grote groep afhakers. FrieslandFoods zegt dit aan den lijve te hebben ondervonden door de kijker voor hun unieke aanbod ook nog eens naar de winkel te sturen om zodoende aan het vereiste aantal streepjescodes te kunnen voldoen. Een halfslagtige methode die het midden houdt tussen traditionele actiemarketing en de mogelijkheden van web 2.0 en natuurlijk gedoemd is te mislukken.
De betrokken partijen zouden graag zien dat de mediabureaus zich meer gaan bezighouden met het contextueel inplannen van de ‘I-ads’, dan te denken en handelen vanuit de aloude grp’s. De I-ad blijkt namelijk siginificant minder impact te hebben als deze wordt gecommuniceerd in een niet relevante context.
De penetratie en vooral gebruik van digitale televisie laat m.i. nog te wensen over maar ik denk dit een goed moment is om te testen waarbij vantevoren wel heel duidelijk doelstellingen moeten worden geformuleerd en hoe de extra kosten (ontwikkeling en toeslagen door zenders) in verhouding staan tot de opbrengsten.
zaterdag 29 september 2007
Blog Action Day 2007
Hierbij de video naar aanleiding van eerdere posting vandaag over Blog Action Day 2007
15 oktober World Blog Action Day
De stichting Milieunet noemt het verder een unieke samenwerking van bloggers over de hele wereld om op dezelfde dag één enkel onderwerp onder de aandacht te brengen. Elke blogger zal over het milieu schrijven op zijn eigen manier, gerelateerd aan het onderwerp van hun blog, in dit geval Media 2.0. Het doel is om zo internationaal aandacht te krijgen voor een betere toekomst en een duurzamer samenleving. Zegt het voort!
Red Button case L'Oreal
Tanya Joustra van Zenith Optimedia presenteerde tijdens een seminar op Picnic de resultaten van de interactieve tv-campagne van L'Oreal voor een anti-roosproduct gericht op mannen. Gemiddeld 82 mensen per uitzending van de 'i-ad' op diverse tv-zenders bestelden een sample-exemplaar via hun afstandsbediening. Volgens Joustra was L'Oreal erg tevreden met de campagne.
De kosten per aangevraagde sample lagen bij interactieve tv volgens haar twaalf procent lager dan bij een online marketingactie. Ook leverde de spot met 'rode knop'-mogelijkheid zestien procent meer aanvragen op dan de reguliere commercial met een oproep om naar de site te gaan, claimde Joustra.
De spotjes werden uitgezonden rond mannenprogramma's bij commerciële zenders. Uit de respons bleek onder meer dat Net5-kijkers het meest geïnteresseerd waren. "Met de rode knop bereik je meer oprecht geïnteresseerden. Op internet vraag je sneller en makkelijker een sample aan dan via de tv." Aan het begin van de avond was de respons veel hoger op de interactieve spotjes dan later op de avond. "Dan zijn kijkers minder bereid om hun programma te onderbreken voor het invullen van hun gegevens."
De interactieve spot duurde 35 seconden en het invullen duurde anderhalve minuut. Tegelijkertijd liep het bestaande programma door. De interactieve spots staan aan het eind van het reclameblok. Het is nog niet mogelijk tijdens het gebruik van zijn interactieve applicatie het programma wat je aan het kijken was te pauzeren door de hd-recorder het gedeelte dat je mist automatisch te laten opnemen. Volgens hoofd content van Chellomedia, Erna Beukers, is dat wel een goed idee: "Het kan nu nog niet, maar daar willen we wel over nadenken", reageerde Beukers op het idee. Volgens Beukers wil Chellomedia ook een index met alle interactieve spots aanbieden onder de afstandsbediening.
Gemiddeld drukt vijf procent van de kijkers op de rode knop en daarvan reageert dan weer 43 procent, vertelde Beukers. "We hebben nu ruim 50 interactieve applicaties draaien op ons platform. Dat zijn negen portals met onder meer nieuws of verkeer, 36 games, grotendeels gemaakt door derde partijen, zestien interactieve tv-applicaties en elf reclames." (via Emerce)
Zou het dan toch nog wat gaan worden met die rode knop?
maandag 24 september 2007
donderdag 20 september 2007
Ego Leonard de politiek in?
De Legopop is niet lid van een partij en niet afkomstig uit de politiek. Hij wil de verkiezingen 'opvrolijken' en stelt zich daarom naast de PvdA'ers Ralph Pans en Aleid Wolfsen verkiesbaar voor het burgemeesterschap van Utrecht.
Vandaag start de campagne 'Utrecht Vrolijk' waarmee Ego Leonard zoveel mogelijk Utrechters wil inspireren om 10 oktober naar de stembus te komen. Ego heeft zijn Hyves-pagina/blog helaas nog niet ge-update om zijn nieuwe status als burgemeesterskandidaat te promoten.
Heinz: The Kissable Ketchup
Zoals al eerder hier geschreven werden Amerikaanse consumenten opgeroepen om hun eigen Heinz Ketchup-commercial te maken en ze stuurden een record aantal filmpjes in. Deze week is de winnende spot, 'Heinz: The Kissable Ketchup', in de VS voor het eerst op tv te zien. Als reactie op de grote interesse in de wedstrijd start volgende maand 'Top This TV Challenge Take Two' (via YoungMarketing).
Bijna 40% vijftigplussers op internet
Twee op de drie vijftigplussers beschikten in 2005 over een computer. Ruim de helft van hen (58 procent) had een internetverbinding (=ruim 38% van alle 50+'ers). Mannen en hoger opgeleiden hebben vaker een computer dan vrouwen en lager opgeleiden. Maar dit verschil is de afgelopen jaren wel kleiner geworden. Van de jongere senioren (50-64) had in 2005 al 84 procent een computer en 77 procent een internetverbinding. Daarmee liepen zij niet meer achter bij jongere leeftijdsgroepen.
Dat staat in het rapport Verbinding maken, Senioren en ICT dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gisteren heeft gepubliceerd (via: marketingfacts).
woensdag 19 september 2007
Poeremetator of Poerementator?
Een 'practical joke' waarbij je een nieuwe collega op zoek laat gaan naar een niet bestaand item. Ondertussen begint de term poeremetator echter wel een heel eigen leven te leiden op internet. Het aantal hits op Google lag enkele dagen nog in de tientallen maar stijgt inmiddels snel. Blijkbaar is Nederland op zoek naar de poeremetator. Wat dat betreft dus een succesvolle actie van overtoom.
Via adwords hebben ze poeremetator keurig ingekocht maar voor de leek die perenmetatorintoest blijft het helaasleeg. Met het intoetsen van poerementator wordt zelfs concurrent Rotor Amsterdam zichtbaar. Adwords-campagne toch maar even optimaliseren lijkt me!
maandag 17 september 2007
Video-ads op Fabchannel lopen nog niet
Fabchannel, dat beelden van zo'n 800 Paradiso- en Melkwegconcerten toont, heeft gekozen voor korte commercials om haar gebruikers zo min mogelijk ‘overlast te bezorgen', zegt woordvoerder Joost de Wit van Fabchannel. "De gebruikelijke lengte van 20 of 30 seconden vinden wij te lang."
De gebruikers hebben nog vrijwel niet geklaagd over de advertenties van bedrijven, zegt De Wit. Naast Heineken, hebben ook AOL en Vodafone met korte videoadvertenties geadverteerd. De Wit geeft toe dat de belangstelling van adverteerders niet erg groot is. "Probleem is dat adverteerders, of de partijen die voor hen werken, speciaal voor ons een ander formaat commercial moeten maken. Zij kunnen niet zomaar hun standaardcommercials doorplaatsen." Het pas onlangs in Nederland gestartte Mediasquares doet de advertentieverkoop voor Fabchannel. Fabchannel trekt zo'n 10.000 unieke bezoekers per dag. In de zomer lag dat aantal iets lager: rond de 7000 per dag (via Emerce).
Ik geloof sterk in de kracht van video-ads en Fabchannel lijkt me een prachtig umfeld voor vele adverteerders. Nadeel is dat veel video-ads op 15" worden gemaakt (=maximale lengte voor o.a. Uitzendinggemist). Wellicht dat het helpt als Fabchannel de video-ads oprekt naar 15".
zaterdag 15 september 2007
dinsdag 11 september 2007
Mediabelevingsonderzoek 2007
Vandaag publiceren TNS NIPO en Veldkamp de resultaten van Mediabeleving 2007 Plus. Met dit onderzoek zijn de huidige media- en reclamebelevingen van Nederlanders met betrekking tot de diverse mediumtypen in kaart gebracht. Eenzelfde Mediabelevingsonderzoek werd gedaan in 1997 en in 2004. Hieronder de belangrijkste resultaten:
Internettelevisie verandert beleving van televisie als medium
De beleving van het medium televisie is in de afgelopen drie jaar behoorlijk veranderd. De mogelijkheid om ook via de pc televisie te kijken, heeft het medium een hele nieuwe impuls gegeven. De woorden ontspannend en entertaining verbinden Nederlanders vaker met internettelevisie, dan met televisie via het ‘gewone televisietoestel’. Wellicht is dit omdat Nederlanders actiever op zoek gaan naar iets wat ze echt graag willen zien. Omdat de kijker zelf bewust kiest, zal hij waarschijnlijk minder negatieve of serieuze items bekijken en eerder de ‘leuke’ programma’s uitzoeken.
Identificatie
Het Nederlandse publiek kan zich het beste identificeren met de televisie en tijdschriften. In 2004 herkenden Nederlanders zichzelf nog het meest in tijdschriften en moest televisie genoegen nemen met een tweede plaats. Dat televisie in 2007 een gedeelde eerste plaats inneemt op de identificatiefactor, heeft waarschijnlijk te maken met enkele veranderingen in het televisielandschap. Daarbij valt te denken aan het steeds verder doorvoeren van lokaal nieuws op een nationaal niveau, het verpersoonlijken van nieuws op televisie en het toelaten van steeds meer ‘gewone gasten’ voor discussies in praatprogramma’s, naast deskundigen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de afstand tussen de zender en de consument steeds kleiner lijkt te worden.
Magazines halen internet in op praktische bruikbaarheid
Magazines hebben het internet ingehaald als het gaat om praktische bruikbaarheid. Achtergrond informatie zoekt men meer in magazines dan op het internet. Een mogelijke oorzaak is de toename aan special interest bladen en meer redactionele aandacht voor praktische tips en adviezen.
Mediabeleving dagbladen stabiel
Wanneer we kijken naar de scores van dagbladen dan zien we dat de beleving en positie van dagbladen in het medialandschap vrij stabiel zijn gebleven. Van alle mediumtypen scoren dagbladen nog steeds het best op de informatiefactor (heeft mij nieuws geboden, gaf me nuttige informatie) en de geraaktheidfactor (ergerde me, heeft me verontrust).
Internet als vermaakmedium
Internet wordt tegenwoordig meer gebruikt om lege momenten mee te vullen dan in 2004. Daarnaast geeft internet meer gesprekstof met vrienden en familie dan toen. Dit komt mede door de nieuwe toepassingen van het medium. Mensen kijken tegenwoordig (spraakmakende) filmpjes op internet (YouTube) en wisselen deze ook uit. Wat ook veranderd is sinds 2004: Nederlanders maken veel gebruik van social networks (zoals bijvoorbeeld Hyves) en van user generated content.
Het Mediabelevingsonderzoek maakt kwalitatieve mediaplanning mogelijk. Mediaplanners kunnen, op basis van de uitkomsten van het Mediabeleving 2007 Plus, die media kiezen die in de beleving van een specifieke doelgroep elkaar versterken of aanvullen. Het begrip kwalitatieve mediaplanning kan extra lading krijgen doordat de afnemers via een tool van het onderzoek de scores kunnen selecteren per doelgroep. Met Mediabeleving 2007 Plus is het derde Mediabelevingsonderzoek dat is uitgevoerd (eerdere metingen waren in 1997 en 2004). Daarmee is het mogelijk geworden om tien jaar beleving van media in kaart te brengen.
Het woord 'Plus' is toegevoegd aan de naam van het onderzoek, omdat ten opzichte van de vorige twee metingen meer mensen zijn ondervraagd, meer media- en reclamevormen werden uitgevraagd en nieuwe vragen zijn toegevoegd. Dit om de invloed van engagement, aandacht en waardering op media- en reclamebeleving te kunnen vaststellen. In Mediabeleving 2007 Plus is gevraagd naar de beleving van acht mediumtypen (televisie, radio, dagbladen, huis-aan-huis bladen, tijdschriften, bioscoop, internet en post). Nieuw is dat tevens de beleving van kijken van televisie via het internet is gemeten. Naast de beleving van de mediumtypen, komt ook de reclamebeleving per mediumtype aan bod, waarbij tevens de beleving van buitenreclame en narrowcasting (nieuw) is bepaald.
Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 13 juni tot en met 7 juli 2007. Voor het Mediabelevingsonderzoek 2007 zijn 1.493 Nederlanders van 13 jaar en ouder ondervraagd (n=1.493).
Ilse media start op Nu.nl met adverteren op mobiel
Mobiele websites worden steeds populairder. Het gebruik van de mobiele versie van NU.nl is het afgelopen jaar verdubbeld. Uit de ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat 78% van de managers en professionals een mobiel abonnement (zakelijk of privé) heeft met internetmogelijkheden. 68% Van de gebruikers van internet op mobiel bezoekt regelmatig nieuwssites. Gezien het volume en de content van NU.nl heeft Mediaedge:cia er daarom voor gekozen om de Jeep Patriot campagne op de mobiele versie van NU.nl te laten draaien.
De Jeep-banner is overigens pas een eerste stap, zegt Erik Rovers, verantwoordelijk voor ontwikkeling van mobiele sites bij ilse media. "Gedurende de test doen we nog niets met het segmenteren van de doelgroep. Maar, we zien voor de toekomst mogelijkheden in segmentatie naar bijvoorbeeld type mobiel toestel." Het type toestel zegt volgens Rovers veel over de gebruiker en dus over de interessegebieden.
Daarnaast kan gericht worden geadverteerd per operator. Zo wordt de relevantie van de banner groter voor de gebruiker, wat de acceptatie van mobiele banners ten goede komt.
Ilse media is onderdeel van Sanoma Uitgevers. Sanoma Uitgevers en ilse media samen hebben 10 mobiele sites en zijn daarmee een van de grootste mobiele uitgevers van Nederland met: Cosmopolitan, Playboy, Startpagina.nl, NU.nl, Fancy, Autoweek, Sportweek, Belegger.nl, Voetbalnext.nl en Yes. Aan dit portfolio worden de komende maanden nog vele titels toegevoegd, zoals: web-log.nl, Kieskeurig.nl en Startgames.nl
maandag 10 september 2007
Video-ads bij zoekresultaten
Voorbeeld van hoe universal search er uit kan zien:
Nerderlands MENTOS geyser wereld record?
Wat gebeurt er als je 1000 liter cola light combineert met meer dan 3000 Mentos dragees? Dan krijg je een geweldig spectaculaire versie van de Bellagio Fonteinen in Las Vegas, een echte Mentos Geyser. Zaterdag 15 september vindt de wereldrecordpoging Mentos Geyser plaats op het Kasteelplein in Breda, de thuisstad van Mentos. In mei 2007 is het huidige wereldrecord Mentos Geyser gevestigd in Cincinatti (USA) met 504 deelnemers. Komende zaterdag is het Bredase Kasteelplein de setting om dit wereldrecord te verbreken. Mentos Geyser krijgt zoveel mogelijk bekendheid via internet, televisie en radio zodat de grootste sodafontein ter wereld ook daadwerkelijk de lucht ingaat. Met de wereldtitel in handen wordt het wereldrecord vervolgens geregistreerd in het World Guinness Book of Records.
Voordat de recordpoging van start gaat zullen de Eepybirds, de mannen achter de rage van de Mentos Fontein, hun show live presenteren.
Flabber 'seeds' virals
Flabber beschikt over jarenlange ervaring in de blogcultuur. Bedrijven kunnen deze kennis benutten om het maximale effect uit een virale campagne te behalen. De Flabber Seeding Service is een van de onderdelen van de Flabber Viral Service, die afzonderlijk of in combinatie met andere delen is af te nemen. Bertrand Weegenaar, directeur Marketing & Strategie, over de dienst: 'Er zijn nog geen kookboeken voor succesvolle virale en buzz-campagnes. Dankzij onze ruime ervaring met blogs weten we wat wel en wat niet werkt bij virale campagnes. Daarnaast kunnen we bedrijven uitstekend adviseren over de 'do's en don'ts' en over de juiste online media om de campagne te verspreiden. Een virale campagne werkt snel en de kosten zijn laag, maar de effectiviteit blijft echter vaak achter doordat bedrijven onbekend zijn met de puntjes die op de i moeten worden gezet. Een vroegtijdig advies kan de geslaagdheid van een online campagne aanzienlijk verhogen.'
zondag 9 september 2007
vrijdag 24 augustus 2007
Sucesvolle Heinz UGC campagne
De Heinz 'Top This! TV Challenge' heeft namelijk een nieuw record gezet. Half april werden Amerikaanse consumenten opgeroepen om hun eigen Heinz Ketchup-commercial te maken en online te plaatsen. Ketchupliefhebbers stuurden maar liefst 8.000 video's in, die in totaal reeds 2,3 miljoen keer zijn bekeken. De bedoeling is dat ruim 4.000 (goedgekeurde) spots op YouTube terechtkomen. Vanaf maandag kunnen Amerikanen stemmen op hun favoriete inzending uit een top 15 van semi-finalisten. Op 16 september wordt de winnaar ($57.000!) bekendgemaakt.
De multimediale campagne, ontwikkeld door reclamebureau Smith Brothers, bestond uit verpakkingen, promoties in winkels, reclame en online elementen. Heinz heeft al aangekondigd dat de succesvolle actie dit najaar herhaald wordt.(via YoungMarketing)
Voor het weekend
Het Zuid-Afrikaanse telefoniebedrijf MTN had 1.000.000 Post-it's, 96.314 digitale foto's die 2.5 terrabye aan ruimte innemen, 4.9 kilometer 35mm film, 3 weken lang editen en 83 uur werken in een computerprogramma nodig om bovenstaande commercial te maken van 60 seconden. Zou zonde zijn als al dat werk voor niks zou zijn daarom elp ik ze een handje.
(Bron: Viral Friday)
donderdag 23 augustus 2007
Gratis Radio-effectonderzoek door RAB
RAB introduceert deze maand RAB RADAR (Radio AD Awareness & Respons). Een onderzoek naar de effectiviteit van radiocommercials binnen een multimedia campagne.
Met behulp van een 0-meting voor de start van de campagne en een 1-meting na afloop krijgen adverteerders inzicht in:
- merk en gedragseffecten, verandert de merkbekendheid,
neemt de koopbereidheid toe?
- de toegevoegde waarde van radio in vergelijking tot die
van de andere ingezette media
- de communicatiekracht van de radiocommercial, likeability,
commercialbeoordeling, boodschapoverdracht, etc.,
deze worden gemeten door post-test vragen in de 1-meting
Doel van het onderzoek is om de komende jaren benchmarks te verzamelen met betrekking tot de effectiviteit van radioreclame. Doordat de vraagstelling grotendeels standaard is kunnen de resultaten van verschillende cases onderling vergeleken worden, zodat er op termijn inzicht komt in verschillen per branche en per soort commercial. Het onderzoek geeft antwoord op vragen als 'Moeten radiocommercials likeable zijn om effectief te zijn?' of 'Communiceren humoristische radiocommercials duidelijk hun communicatiedoelstelling?'
RAB biedt het onderzoek gratis aan adverteerders aan om effecten te meten bij multimedia campagnes waarvan radio onderdeel uitmaakt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Intomart GfK. Bij zowel de 0- als de 1-meting worden netto 200 respondenten ondervraagd.
Voorwaarden om gebruik te maken van RAB RADAR
1. De campagne moet een nieuwe radiocommercial bevatten (nieuwe
commercial voor nieuw campagneconcept of nieuwe commercial voor
nieuwe campagne gebaseerd op/variatie op oud campagneconcept).
2. Voor de radio inzet van de campagne is er minimaal
bij 3 verschillende zenders en bij 2 verschillende exploitanten ingekocht.
3. Naast radio wordt er binnen de campagne minimaal één ander
mediumtype ingeschakeld voor minimaal 30% van het totale mediabudget.
Reclame op YouTube
Videos op YouTube krijgen transparante flash-advertenties van 10 seconden aan de onderkant van het scherm. De advertenties blijven beperkt tot videos van professionele contentleveranciers waar Google de inkomsten mee gaat delen. User-generated videos zijn te riskant voor adverteerders (via Molblog).
dinsdag 21 augustus 2007
Effect van offline kanalen op het zoekgedrag
iProspect in samenwerking met JupiteResearch onderzoek gedaan naar de invloed van zogenaamde offline kanalen en hoe deze het zoek-en aankoopgedrag weten te beinvloeden (Offline Channel Influence on Online Search Behavior Study). Het hele onderzoeksrapport Offline Channel Influence on Online Search Behaviour Study (pdf)is hier te vinden.
Belangrijkste conclusies zijn (via MarketingFacts):
*performing searches more important to 57% of online users
*54% of online population searching at least daily, 83% at least weakly
*two-thirds of online search user population driven to search by offline channels
*television and word of mouth channels most effective at driving search
*company, product and service names most commonly used keyword types
*39% of searches influenced by offline channels make a purchase
*magazine/newspaper ads and word of mouth most effective at generating a purchase
maandag 20 augustus 2007
Gratis muziek bij je cola
Steeds minder mensen willen betalen voor muziek. Toch willen mensen wel graag legale muziek hebben. Deze sponsoring biedt de uitkomst: Ideaal voor de consument: gratis bouwen aan je muziekcollectie. Ideaal voor marketeers: voor gratis muziek krijg je veel mensen op de been. En ideaal voor de muziekindustrie: grote afnemers met gegarandeerde omzet. Coca Cola kocht al 2 miljard (!) songs (via DutchCowboys).
dinsdag 14 augustus 2007
Google experimenteert met Behavioral Targeting
Met deze techniek is Google in staat om verschillende lezers van dezelfde pagina verschillende tekstadvertenties te vertonen. AdSense vertoont binnen de proef niet puur commerciële uitingen die bij de context van de betreffende pagina passen. Er wordt nu ook rekening gehouden met het in het verleden vertoonde surf- en klikgedrag van internetgebruikers. Google gaat extra informatie aan cookies toevoegen en breekt het ene enkele cookie op in meerdere kruimels. “De data die normaalgesproken bij één uniek cookie ID horen, worden opgebroken in meerdere, verschillende cookies. Zo krijgen we beter zicht op iemands advertentiegeschiedenis op meerdere sites.”
Adverteerders krijgen hierdoor beter zicht op het type internetklanten dat hun commerciële uitingen ziet en aanklikt (via Emerce).
Leuke viral
Wie zit er achter Ego Leonard?
De levensgrote legopop is Ego Leonard. Ego is een tegenreactie vanuit de virtuele wereld waarin veel mensen hun vlucht vinden, zich een virtuele identiteit aanmeten en zo hun echte identiteit en wereld uit het oog verliezen. Doel van Ego Leonard is dan ook om mensen met een nieuwe blik naar hun eigen wereld te laten kijken. En dat lijkt redelijk te lukken want hij heeft al aantal vrienden op zijn eigen platform en op Hyves. Ik heb alleen het idee dat dit niet echt meer geactiveerd wordt.
Mooie actie dus met de nodige buzz en ’activation’ maar heb het idee dat men (te) snel gestopt is met het verder activeren en dat is heel jammer. Ben benieuwd wie hier achter zitten
Hottest video op Youtube: Battle at Kruger
Deze video heeft al meer dan 8 miljoen views in een paar maanden en maakt grote kans de best bekeken video van 2007 te worden. Is dan ook alleszins de moeite waard!
woensdag 8 augustus 2007
Het ene Umfeld is het andere niet
In Engeland hebben Vodafone en een aantal andere adverteerders als internetbank First Direct, AA en Virgin Media hun advertenties teruggetrokken uit het uiterst succesvolle internationale sociale netwerk Facebook. Aanleiding was dat hun advertenties waren verschenen naast een webpagina voor de British National Party, de extreem rechtse politieke partij.
Een woordvoerder van Vodafone zegt:"We wisten niet af van die advertentie van ons naar de BNP-site en we hebben hem er onmiddellijk afgehaald. Al onze bureaus weten wat onze algemene criteria zijn, we ondersteunen geen politieke groeperingen. We moeten er zeker van dat er robuste controles zijn op Facebook voordat we terugkeren, want we zijn wel geinteresseerd vanwege hun populariteit."
Dergelijke mediaruimte wordt vaak gebundeld via mediabureaus ingekocht waardoor de controle over het 'Umfeld' vaak zeer beperkt is. Dit alles onderstreept de risico's waarmee adverteerders (en mediabureaus) geconfronteerd kunnen worden als ze op dit soort snelgroeiende sociale netwerken adverteren. In Nederland zouden (nog) geen bedrijven zijn die om politieke redenen niet op Hyves adverteren, maar het blijft oppassen geblazen. Ook met de inzet Googles Adsense loopt een adverteerder de kans op een ongewenste site terecht te komen. Vooraf dus goed bedenken wat het (on)gewenste Umfeld is.
dinsdag 7 augustus 2007
Timing vergroot het effect van je bannercampagne
MeMo² en Hottraffic ontwikkelen meetpixeltechnologieën die het mogelijk maken reclame contactdata van internetgebruikers te registeren, uit te lezen en te interpreteren. Met deze meetpixels kan sinds kort inzicht worden verkregen in de dynamiek van online reclame-effectiviteit.
In de huidige situatie worden reclame-impressies vaak gelijkmatig verdeeld over een bepaalde periode, of met een piek in het midden van een campagne ingeboekt.
Uit zeven trackingstudies kan voorlopig worden geconcludeerd dat de bovenstaande wijze van inboeken het minst effectief is. Effectiever is het om met hoge reclame-intensiteit te beginnen en dan af te bouwen (Burst ’n drip) om vervolgens weer te intensiveren (Kameel). Deze hoge intensiteit kan bereikt worden door in het begin van een campagne een hogere contactfrequentie te realiseren, of door de inzet van andere formaten en technologieën. Met name de DHTML en Pre-rolls in het begin van campagnes blijken effectief.
De meetpixeltechnologie toont aan dat het variëren van intensiteit moet worden gezien als een extra middel om reclame-effectiviteit te verhogen. Bij mediatactiek moet meer worden nagedacht over de rol die ad management kan spelen bij reclame-effectiviteit. Het realiseren van verschillende intensiteitsniveau’s binnen één campagne heeft tot gevolg dat online uitgevers en exploitanten in de toekomst kleinere, op elkaar volgende, deelcampagnes kunnen verwachten.
Ik denk dat het belangrijk is om hier rekening mee te houden mits het past binnen de campagne doelstellingen uiteraard.
vrijdag 3 augustus 2007
Rabobank als soort Dragon's Dan op Hyves
Heb je een idee, een nieuw product of dienst en zoek je meer bekendheid en/of hulp?
Dan kan Rabobank hierbij helpen met haar nieuwe initiatief op Hyves de Innovation Challenge!
Wie mee wil doen, kan op een speciale Hyves-pagina of op een eigen Hyves-pagina een creatief idee inleveren. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt. De finalisten mogen zichzelf presenteren op Picnic en e.Day. Een jury kiest de uiteindelijke winnaar. "Wij doen dit om ondernemerschap in Nederland te stimuleren," zegt Harry Vollaard van de Rabobank.
Bij de Rabobank Innovation Challenge zoekt de bank niet naar innovatieve ideeën die de bedrijfsvoering of diensten van de bank zélf naar een hoger plan kunnen tillen, maar meer een marketingmiddel voor de bank.
De Rabobank meldt heel nadrukkelijk dat bij haar wedstrijd het eigendom wél bij de bedenker blijft. In het geval van de bank is dat logisch, omdat het gaat om ideeën waar de bank niet zelf mee aan de slag gaat.
woensdag 1 augustus 2007
Bannercampagne leidt tot extra search
Wellicht niet een hele grote verrassing maar toch goed om steeds weer te realiseren. Banners leiden meestal op een heel andere manier tot resultaat dan vaak gedacht. Lang niet iedereen die geïnteresseerd is een online advertentie klikt daadwerkelijk op de banner. Veel zoekers gaan rechtstreeks naar de website van de adverteerder of gaan via Google zoeken naar het geadverteerde merk of product.
Het Londense digitalemarketingbureau Harvest Digital onderzocht het zoekgedrag bij de online aankoop van reizen. De resultaten zijn verrassend.
Aan respondenten is gevraagd wat zij doen als ze een banner voor vakanties of vliegreizen zien. Slechts 26 procent zou de banner aanklikken. Zelf zoeken is veel populairder. Naar de naam van de adverteerder (26 procent) of op algemene combinaties van zoektermen die samenhangen met de advertentie (31 procent). Bij een banner met een tekst als "met airline X goedkoop naar Spanje" zoeken mensen dan bijvoorbeeld op "vliegtickets Spanje", "goedkoop vliegen Spanje", "tickets airline X" of soortgelijke combinaties. Even opmerkelijk is dat 29 procent de banner niet aanklikt en rechtstreeks naar de website van de adverteerder surft. Bij ervaren reizigers die minstens drie reizen per jaar maken is dat zelfs 38 procent. Banners brengen websitebezoekers soms ook rechtstreeks naar het retailkanaal: 4 procent van de respondenten geeft aan na het zien van een interessante banner direct naar een reisbureau te stappen.
Bannerreclame blijkt dus aanleiding te geven tot heel veel zoekacties. Aangezien vaak met algemene termen wordt gezocht, kunnen sitebezoekers ook bij een concurrent terechtkomen. Een bannercampagne moet dus gepaard gaan met een geïntegreerde searchcampagne om de mensen op te vangen die niet op de banner klikken maar algemeen gaan zoeken. Een andere belangrijke implicatie van het onderzoek is dat de effectiviteit van bannerreclame zwaar onderwaardeerd wordt als alleen maar gelet wordt op doorklikratio's: banners brengen mensen veel vaker langs andere wegen naar je toe dan via een klik op de banner zelf.
dinsdag 31 juli 2007
Mannenbrandstof cross-mediaal platform van SNICKERS
Zo ging dit weekend Mannenbrandstof los op de Zwarte Cross (80.000 bezoekers in 2006!) met 3 eigen Mannenbrandstof-wagens. Op het festival terrein hadden ze ook een eigen mini-event waarop ze met een échte mannen attractie de laatste plek in een van hun wagens hebben weggeven.
Op de site/blog ook aandacht voor o.a. de top 10 van beste drummerfilmpjes op YouTube, de tien mooiste sportmomenten en een eigen game.
Mooie manier van brandactivation. Ben heel benieuwd naar de bezoekers aantallen van de site.
Googlen via Search Wikia?
Search Wikia is een door een community onderhouden zoekmachine waaraan, net als bij Wikipedia, iedereen een bijdrage kan leveren of de bijdragen van anderen kan wijzigen. Inkomsten moeten worden gegenereerd door middel van tekst en display advertenties op de Search Wikia site en Wikia's andere wiki communities. Deze worden verzorgd door LookSmart en aangeboden op basis van CPC en CPM modellen. Onverkochte advertentieruimte wordt gevuld met advertenties uit LookSmart's distributed ad network (via Molblog).
maandag 30 juli 2007
Smile in plaats van Mars
‘Bijvoorbeeld door bij iemand een Good Luck reep in zijn of haar sporttas te stoppen vlak voor een belangrijke wedstrijd. Andersom zorgt het ontvangen van een vrolijke boodschap ook voor een positief gevoel. Het werkt dus aan twee kanten. En natuurlijk krijg je zelf ook gewoon een goed gevoel van een reep met zo'n positieve boodschap’, meent brandmanager Sonja de Vries.
Het chocolademerk voert vanaf 27 augustus reclamespots op televisie, waarin beelden worden geschetst van mensen die wel wat positieve energie kunnen gebruiken. Op internet kunnen consumenten een gepersonaliseerde e-movie maken en die naar vrienden en bekenden sturen.
Mars is het eerste chocolademerk in Nederland dat tijdelijk de merknaam prominent van de verpakkingen haalt. Vorig jaar veranderde Mars tijdens het WK in Groot-Brittannië zijn naam in 'Believe' (via Molblog). Op de Mars-site is het sinds kort mogelijk een persoonlijke boodschp te sturen in de vorm van een filmpje.
Ik heb jaren voor Mars mogen werken en een het bleek een behoorlijke uitdaging om onder de internationale formats uit te komen om meer te localiseren. Dat is goed gelukt met de Jim-actie, maar vervolgens heeft 'Europa' het weer overgenomen. Ben heel benieuwd hoe Nederlands deze campagne is en hoe de commercial eruit ziet. Vooralsnog een slimme marketingactie van Mars!
vrijdag 27 juli 2007
Briljante Ray Ban viral
RayBan heeft een nieuwe viral (zie: Viral Friday op Marketingfacts), maar ik vind de eerste toch de beste. Daarom hierbij nog voor wie hem niet kent. Enjoy your weekend!
Flinke toename websitebezoek door widgets
Wie een widget beschikbaar stelt op Facebook kan het bezoek aan zijn site flink zien toenemen, blijkt uit onderzoek van VentureBeat. Voor sommige sites is dat niet het streven. Zij willen juist dat gebruikers met hun widget 'spelen' binnen de Facebookomgeving. De reden: toegang tot persoonlijke gegevens.
De meest populaire widget op Facebook is Top Friends, gemaakt door het bedrijf Slide. De widget is op dit moment door bijna tien miljoen gebruikers van Facebook toegevoegd aan hun profiel. Facebook noemt widgets overigens applicaties. Widgets/applicaties zijn modules die gebruikers in een profiel, weblog of persoonlijke startpagina kunnen plaatsen.
Waarom zou je als bedrijf widgets ontwikkelen voor een platform als Facebook? Om aanwezig te zijn op soms wel miljoenen profielen óf om bezoekers naar je eigen site te trekken? Voor veel bedrijven is dit allebei aantrekkelijk.
Dát een bedrijf met een populaire widget het bezoek aan de eigen website flink ziet stijgen, blijkt dus uit een analyse van VentureBeat, dat naar de bezoekerscijfers keek van de drie bedrijven (Slide, Rockyou en HotorNot) met de meest populaire widgets op Facebook. Het bezoek van elk van de drie sites is met meer dan tweehonderd procent gestegen sinds de lancering van het Facebook platform in mei. VentureBeat baseert zich op cijfers van Quantcast, maar ook op uitlatingen van de bedrijven zelf.
Waar Facebook werkt met widgets/applicaties die ontwikkelaars speciaal voor Facebook moeten ontwikkelen en die alleen binnen Facebook te gebruiken zijn, kiezen sociale netwerken als Hyves en MySpace voor een andere aanpak. Gebruikers kunnen codes plakken op hun profielpagina, waarna een widget is toegevoegd. Althans, als Hyves of MySpace de widget toestaat.
Hyves heeft de hoeveelheid widgets die op de site geplaatst mogen worden, sinds vorige week flink uitgebreid. Voor Nederlandse sites en widgetontwikkelaars kan Hyves, met meer dan twee miljoen Nederlandse gebruikers, interessant zijn. Nederlandse sites, waarvan de widgets zijn toegestaan, zijn onder meer Skoeps, De Volkskrant en Videotalent (via Emerce).
donderdag 26 juli 2007
Rabosite scoort na verterk Rasmussen
"Vanochtend zijn we door de grens van een miljoen pageviews gegaan," vertelt woordvoerder Lohman van de Rabobank aan Emerce. Ongeveer honderdduizend daarvan zijn er vandaag - tot 13.00 uur - gerealiseerd. Dat aantal zal nog flink stijgen in de loop van de dag, tot boven de 150.000. Op een gemiddelde Tourdag worden er zo'n 50.000 tourpagina's bekeken binnen de Rabobanksite.
Ook de website Rabo Sport TV draait goed vandaag, zegt Lohman. Op de site staan video's die zijn gemaakt door een eigen televisieteam van de Rabobank. Tot 12.00 uur vanochtend zijn er zo'n 30.000 video's bekeken. Op een totaal van 300.000 bekeken video's sinds de start van de Tour de France. Gemiddeld worden er zo'n 15.000 video's per tourdag bekeken. Best bekeken video is die waarin directeur Theo de Rooij van de Rabobank wielerploeg vertelt dat Rasmussen uit de tour wordt gezet.
De video's die te zien zijn op Rabo Sport TV zijn gratis en worden ook via Zoom.in gedistribueerd over ruim 80 sites, waaronder Telegraaf.nl, AD.nl en NU.nl.
De video's van de Rabobank - waaronder het statement van De Rooij - zijn tijdens de tour regelmatig gebruikt door de NOS tijdens uitzendingen over de Tour. De oplettende tv-kijker kon bij deze items rechts bovenin het scherm een Rabobank Logo zien.
Ik heb hier al eerder aandacht aan besteed en denk dat Rabobank dit erg goed oppakt: unieke content maken, op eigen platvorm aanbieden en via andere media verspreiden. Mooie case!
Goed nieuws voor reislustige jonge ouders!
In deze lounge kunnen ouders terecht die hun jonge kinderen willen verzorgen voordat ze op reis gaan. De lounge heeft zeven halftransparante cabines met een bedje. Bij deze cabine zijn zitplekken voor de ouders gecreëerd. Verder zijn er badjes, commodes, een magnetron voor opwarming van voeding en instelbare projecties voor het prikkelen van de zintuigen of het tot rust brengen van het kind.
De lounge heeft een oppervlakte van 90 m2 en wordt mede mogelijk gemaakt door Nutricia. Het gebruik van de Schiphol Babycare Lounge by Nutricia is gratis. De lounge is geopend van 06.00 – 22.00 uur.
‘Amsterdam Airport Schiphol heeft gekozen voor deze samenwerking met Nutricia omdat Nutricia specialist is op het gebied van babyverzorging’, aldus Schiphol (via Molblog). Mooie vorm van brandactivation.
woensdag 25 juli 2007
Advertorials op weblogs
- Advertorial -
“Vodafone Vast Bellen en Internetten is vast bellen en internetten in hetzelfde pakket, voor één maandbedrag, zonder datalimiet en tegen voordelige tarieven. Koopt nu allen Vodafone vast Bellen en Internetten! Ik heb het zelf ook en het overtreft al mijn verwachtingen.”
- Einde -
Volgens Erno Hannink van Blogads, dat bemiddelt bij de blogcampagne, houdt Vodafone drie campagnes in drie maanden tijd, iedere keer verspreid over ongeveer een half dozijn andere weblogs. Blogads zoekt daarvoor weblogs die bij de commerciële Vodafone-boodschap passen en bereid zijn tegen betaling een advertorial in hun reguliere berichtenstroom te verwerken. Kijk hier voor andere voorbeelden van advertorials via Blogads-netwerk.
Interssant, ben heel benieuwd naar conversiecijfers!