vrijdag 27 juli 2007

Flinke toename websitebezoek door widgets


Wie een widget beschikbaar stelt op Facebook kan het bezoek aan zijn site flink zien toenemen, blijkt uit onderzoek van VentureBeat. Voor sommige sites is dat niet het streven. Zij willen juist dat gebruikers met hun widget 'spelen' binnen de Facebookomgeving. De reden: toegang tot persoonlijke gegevens.

De meest populaire widget op Facebook is Top Friends, gemaakt door het bedrijf Slide. De widget is op dit moment door bijna tien miljoen gebruikers van Facebook toegevoegd aan hun profiel. Facebook noemt widgets overigens applicaties. Widgets/applicaties zijn modules die gebruikers in een profiel, weblog of persoonlijke startpagina kunnen plaatsen.

Waarom zou je als bedrijf widgets ontwikkelen voor een platform als Facebook? Om aanwezig te zijn op soms wel miljoenen profielen óf om bezoekers naar je eigen site te trekken? Voor veel bedrijven is dit allebei aantrekkelijk.

Dát een bedrijf met een populaire widget het bezoek aan de eigen website flink ziet stijgen, blijkt dus uit een analyse van VentureBeat, dat naar de bezoekerscijfers keek van de drie bedrijven (Slide, Rockyou en HotorNot) met de meest populaire widgets op Facebook. Het bezoek van elk van de drie sites is met meer dan tweehonderd procent gestegen sinds de lancering van het Facebook platform in mei. VentureBeat baseert zich op cijfers van Quantcast, maar ook op uitlatingen van de bedrijven zelf.

Waar Facebook werkt met widgets/applicaties die ontwikkelaars speciaal voor Facebook moeten ontwikkelen en die alleen binnen Facebook te gebruiken zijn, kiezen sociale netwerken als Hyves en MySpace voor een andere aanpak. Gebruikers kunnen codes plakken op hun profielpagina, waarna een widget is toegevoegd. Althans, als Hyves of MySpace de widget toestaat.

Hyves heeft de hoeveelheid widgets die op de site geplaatst mogen worden, sinds vorige week flink uitgebreid. Voor Nederlandse sites en widgetontwikkelaars kan Hyves, met meer dan twee miljoen Nederlandse gebruikers, interessant zijn. Nederlandse sites, waarvan de widgets zijn toegestaan, zijn onder meer Skoeps, De Volkskrant en Videotalent (via Emerce).

Geen opmerkingen: