vrijdag 12 december 2008

Album Top 10 van 2008

Het einde van het jaar is in zicht en dus vliegen de verschillende lijstjes je om de oren. En daar ik graag aan mee! Hoewel de Album Top 10 van 2008 weinig met media te maken heeft, wil ik het je toch niet onthouden. Ondanks het feit (mijn bescheiden mening) dat 2008 zeker niet een top jaar was, zijn er wel een paar 'klassieke' platen uitgekomen. Hieronder mijn Top 10:

1. Last Shadow Puppets - The Age of the Understatement

Eerder schreef ik al over het geweldige optreden van de Puppets in Paradiso. Dit optreden was zo goed omdat beide zangers gezegend zijn met een fantatische stem maar vooral ook omdat alle nummers van hun eerste CD geweldig zijn. Er staat geen misser tussen. Daarom mijn favoriet van 2008.


2. Elbow - Seldom Seen Kid

The Seldom Seen Kid is een schoolvoorbeeld van een groeiplaat. Elbow heeft een album afgeleverd met prachtige liedjes (inclusief strijkers en trompetten) die zorgen voor een ingetogen maar beklemmende sfeer. Kijk hier voor Elbow's concert registratie in Paradiso via Fabchannel
3. MGMT - Oracular-Spectacular

Een verfrissende mix van trance, rock, pop en zo’n beetje alles wat lekker in het gehoor ligt.
Met een erg sterk concert in de Melkweg afgelopen maand.

Kijk hier voor MGMT's concert registratie in Paradiso via Fabchannel

4. Fleet Foxes- Fleet Foxes

Prachtige winterse muziek, die doet terugdenken aan het werk van de Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young. Fleet Foxes maakt pop met folk en psychedelische invloeden met als 'He doesn't know why' als briljante single.

5. Kings of Leon - Only By The Night

Kings of Leon laat horen hoe rock-'n-roll moet klinken anno 2008. Geen slap gedoe, de single 'Sex on Fire' is zonder twijfel één van de beste nummers die de band ooit geproduceerd heeft en Closer is een heerlijk een meeslepend nummer. Kijk hier voor videoclip an Sex on Fire.


6. My Morning Jacket - Evil Urges

Dit album heeft veel verwantschap met eerder genoemde Fleet foxes. 'Evil Urges' moet je váák opzetten, en hárd. Dan pas presenteert (bijna) elke song zichzelf als een onvervalste klassieker. Openers Evil Urges en Touch Me I’m Going to Scream klinken groots en meeslepend met als uiteindelijke hoogtepunt Touch Me I’m Going to Scream part 2.

7. TV on the Radio - Dear Science

Hoekige new wave, meerstemmige zang in de Beach Boystraditie, kale elektro, free jazz, ongemakkelijk schurende rock en harde funk; het komt op Dear science allemaal voorbij, maar dan wel op een manier zoals we het nog nooit hoorden. De muziek van TV On The Radio zit vol onverwachte wendingen en overgangen

8. Death cab for cutie – Narrow Stairs

Een heerlijk album waar je door heen glijd, en nog een keer, en nog een keer. De nummers lopen vrijwel zonder moeite in elkaar over. Doet mij erg aan I am Kloot denken en dat blijft ook lekker.
9. Headphone – Ghost writer

Het debuut van deze Belgische band 'Ghostwriter' doet sterk denken aan Radiohead. Dat komt door de mix van rock en elektronica en door de stem van de zanger die op sommige momenten erg aan die van Thom Yorke doet denken. Maar zeker geen slap aftreksen, een zeer geslaagde plaat die erg lekker wegluistert.
10. Vampire Weekend - Vampire Weekend

Geinspireerd door Afrikaanse muziek en klassieke westerse muziek. Die samen combineren ze tot een heel catchy hedendaags deuntje. Weer eens wat anders.Album die de top 10 net niet gehaald hebben zij onder andere:

The Ting Tings - We Started Nothing
Deus - Vantage Point
Duffy - Rockferry
Cat Power - Jukebox
Foals - Antidotes
The Killers – Day & Age

Dergelijke lijstjes blijven uiteraard een momentopname en de Top 10 kan er over twee maanden best anders uitzien. Ik denk alleen dat deze 10 absoluut niet mogen ontbreken in je verzameling dus daarom mijn advies: ga ze eens luisteren! (als je ze nog niet kent).

Heb jij het idee dat een bepaalde plaat ontbreekt dan hoor ik het graag!

4 opmerkingen:

Arttu zei

waar zijn:

Metronomy - Nights Out
Killers - Day and Age
the Virgins
Of Montreal
the courteeners
the Cool Kids
Black Kids
Cajun Dance Party

????

marc zei

Mijn top 10 in willekeurige volgorde:
- Vampire Weekend/ Vampire Weekend
- Chairlift/ Does You Inspire you
- Goldfrapp/ Seventh Tree
- Hot Chip/ Made in the Dark
- MGMT/ Oracular Spectacular
- Sebastien Tellier/ Sexuality
- Crystal Castles/ Crystal Castles
- Santogold/ Santogold
- Annie/ Don't Stop
- Frida Hyvonen/ Silence is Wild

Olchert Vels zei

veel onbekenden voor me. Heb ik weer wat te luisteren.

Kijk en luister voor muziektips BBC voor 2009 op http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7784486.stm

Bartjo zei

Wat mij betreft mogen ook de Raconteurs er nog bij met Consolers of the Lonely.