zondag 18 november 2007

Maandag piekdag in online aankopen feestdagen

Op basis van het online aankoopgedrag in de periode 2003 - 2006 voorspelt online advertisingbureau TradeDoubler dit jaar online topomzetten op 26 november, 10, 17, 28 en 30 december.

Net zoals in de Verenigde Staten zijn er ook in Nederland bepaalde dagen waarop de consument online significant meer koopt dan andere dagen. Vanwege sinterklaas en kerst liggen de pieken verspreid over de periode eind november tot en met eind december.

In Nederland blijken consumenten op de maandag (plm. 120%) het meest en op de zaterdag (plm. 70%) het minst online te kopen. Ook op zondagen en dinsdagen wordt er meer dan gemiddeld online gekocht. Vanaf woensdag neemt het aantal online aankopen elke dag wat af met zaterdag als dieptepunt.

TradeDoubler, Europa's grootste aanbieder van online advertisingdiensten, heeft voor Nederland onderzocht wat de topdagen zijn in de aanloop naar de feestdagen.
De resultaten zijn gebaseerd op de eigen gegevens. Naar verwachting genereert TradeDoubler Nederland in heel 2007 voor haar adverteerders zo'n half miljard Euro aan directe online omzet. De onderzochte periode betreft de laatste 10 dagen van november t/m de laatste dag van 2003 - 2006. Daarbij is de gemiddelde omzet per maand telkens als index 100% genomen, zodat de afzonderlijke dagen daar eenvoudig tegenover geïndexeerd kunnen worden.

Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld één week vóór sinterklaas op maandag het meest wordt gekocht. De piek voor kerstmis ligt twee weken ervoor, op maandag, maar ook (in iets mindere mate) één week ervoor, eveneens op een maandag.
Nog opmerkelijker is dat er tussen kerst en oudjaar een nog veel grotere piek is in online aankopen. Er wordt dan gemiddeld 15% meer online gekocht dan in de piekdagen voor kerst en sinterklaas.
In Nederland start na de kerstdagen de uitverkoop, zowel offline als online. Een mogelijke verklaring zou ook kunnen zijn dat veel mensen ook geld als cadeau hebben gekregen en/of nog geld over hebben doordat de kosten m.b.t. de feestdagen meevielen.

Het spreekt voor zich dat het zeer belangrijk voor advertisers èn voor publishers is om te weten wanneer de topdagen èn wanneer de mindere dagen qua online omzetten te verwachten zijn, zodat de advertentie-inspanningen kunnen worden geoptimaliseerd.
Het is hierbij van belang om al enkele dagen voordat de online omzetten hun top bereiken, vol in te zetten met adverteren. TradeDoubler heeft namelijk geconstateerd dat pas vlak voor de piekdagen ook het online verkeer drastisch toeneemt, consumenten oriënteren zich dus vrij laat voor hun online aankopen.

Geen opmerkingen: