woensdag 25 november 2009

Twitter uitgelegd door Martijn Aslander

Ik twitter al weer een tijdje en doe dat redelijk actief, maar merk dat het toch best wel lastig is om Twitter uit te leggen aan sceptici. In deze video doet Martijn Aslander (lifehacker, connector, resourcerer zoals ie zichzelf noemt) dit mijn inziens duidelijk en uitgebreid. Kijk ook de andere delen (over o.a. effectiever werken, LinkedIn, RSS) op VKBanen-site. Zeer de moeite waard.

9. twitter | martijn aslander from punkmedia on Vimeo.

maandag 9 november 2009

Bloggers & Twitteraars Meet Hyves

Afgelopen vrijdag was ik bij Hyves voor de 'Bloggers & Twitteraars Meet Hyves'-sessie. Daar werd onderstaande presentatie gegeven met de laatste statistieken en een kijkje in de keuken van paar nieuwe functies. Moraal van het verhaal: het gaat heel goed met Hyves, zelfs beter dan met Facebook (veel gehoorde term die middag). Hyves heeft geen buitenlandse aspiraties. Location based info en mobiel wordt heel belangrijk voor Hyves en de publieke omroep heeft Hyves omarmd (o.a. Boer zoekt vrouw).

donderdag 29 oktober 2009

Social Search demonstration

Hoe Google Social Search werkt

Google social search houdt bij de zoekresultaten rekening met content die vrienden van je hebben geproduceerd op verschillende sociale netwerken online. Dit is content die sowieso al publiekelijk beschikbaar was, maar nu meer aandacht krijgt in de zoekresultaten. In bijgaande video wordt e.e.a. nader toegelicht.

donderdag 8 oktober 2009

Bedenk goed wat je met social media doet!

Social media zijn hot en terecht. Maar net als met zoveel dingen die (ineens) hot zijn, zullen veel mensen (lees: medianderthaler marketeers) zeggen: ‘dat wil ik ook!’. De afgelopen jaren werden veel bureaus gek van de vragen als: ‘doe mij ook zo’n viral’ of ‘we moeten ook in Second Life’ en nu dus ‘doe ons ook iets met social media’.

En daar wringt vaak de schoen. Want met het aanmaken van een Hyvespagina, een Twitteraccount of een Youtube-kanaal ben je er nog lang niet. Dat moet geactiveerd, er moet relevante content komen, er wordt interactie en dialoog verwacht en er wordt geklaagd. Want hoe goed je het ook doet, er zullen altijd mensen klagen en daar moet je tegen kunnen. Oftewel het actief benutten van social media vereist een goed doordachte lange termijn strategie!

Begin daarom eerst eens met goed luisteren naar wat er over je merk of product gezegd wordt. Wat houdt mensen bezig, waar worden ze blij van, wat missen ze of vinden ze vervelend? Als je dat weet kan je vervolgens gaan bedenken hoe om te gaan met de verschillende uitkomsten. Welke stappen ga je nemen, wie gaat dat doen, hoe, wanneer etc. etc.

Social media zijn goede gereedschappen gebleken om mensen bij elkaar te brengen en lijken voor adverteerders ideaal want ze zouden niks kosten. Maar niets is minder waar. Social media is geen trucje dat je er zo even bij doet en dat vanzelf groot wordt. Je hebt een lange adem nodig, heel veel tijd en energie, moet controle uit handen durven geven en commitment van de hele organisatie.
Oftewel het actief benutten van social media vereist een goed doordachte lange termijn strategie!

Ik heb daarom een lijst met 19 punten gemaakt die hopelijk helpen om de juiste keuzes te maken.

1. Wees echt, eerlijk en transparant!
Basisregel. Is eigenlijk altijd van toepassing. Fake wordt keihard afgestraft. Bekend voorbeeld is dat van Walmart: Walmarting Across America

2. Denk goed na over een social media strategie

Wat zijn de doelstellingen die je met de sociale media wilt bereiken? Gaat het om reputatie, invloed, geloofwaardigheid, branding, sales, bereik, traffic, support, nieuwe ideeën, loyaliteit, etc.? Hoe lang kan ik het volhouden (inspiratie, tijd, zin)? Hoe werkt dit in relatie tot mijn offline activiteiten? Belangrijke vragen om uit te werken zijn:
-Business: waarom gaan we wat doen?
-Doelgroep: voor wie gaan we het doen?
-Concept: wat gaan we precies doen?
-Uitvoering: hoe gaan we dat doen?
-Kennis: hoe gaan we er van leren en optimaliseren?

3. Zelf doen of via bestaande kanalen

Waarom zelf een community beginnen als er al allerlei plekken zijn waar jouw beoogde doelgroep komt en met elkaar praat? Bedenk goed wat de voor- en nadelen zijn van het zelf starten van een community want een eigen community kost nou eenmaal geld, heel veel tijd en vereist transparantie.

4. Als je het zelf gaat doen (bijvoorbeeld via NING), wie is er dan verantwoordelijk?

In veel organisaties is er een discussie waar de regie van social media of een community thuis hoort. Is het een marketing tool? gaat het om PR? of om Customersupport? Zorg dat daar duidelijke overeenstemming binnen de organisatie over is. Wie is in de lead en denk goed na welke afdelingen (marketing, PR, sales, HR) op welke manier kunnen profiteren van een dergelijk platform.

5. Wie wil je gaan bereiken?
Bedenk goed wie je doelgroep is. Zijn dat je huidige klanten of juist nieuwe? Waar zijn ze (online) te vinden en wat zijn insights die aansluiten bij jouw merk of product?
En hoe kan je vervolgens vanuit de community waarde toevoegen?
Begin in ieder geval met luisteren. Wat wordt er over je merk gezegd: zijn er klachten? waar is behoefte aan? Wie zijn je lovers? Aegon heeft dit bijvoorbeeld middels een Tweetbanket ingevuld.

6. Wat is het doel van de community? Zorg dat je relevant bent
De community of jouw bijdrage aan een community moet waarde toevoegen voor de mensen die je wilt bereiken.
Dus denk vanuit de doelgroep: wat is voor hen relevant en hoe past dat bij jouw doelstellingen of boodschap? Gaat het om contact tussen mensen met een gemeensschappelijke passie? Om productontwikkeling en –verbetering? Of om samenwerking? Of combinaties daarvan? Mooi voorbeeld is “Wij bouwen een wijk”. Een community waarin omwonenden van Smallingerland, geïnteresseerde, deskundigen, etc. samen een nieuwe woonwijk ontwerpen waarbij innovatie en duurzaamheid voorop staan.

7. Zorg dat er een community manager (en budget!) is

Kiezen voor een (eigen) community betekent dat je moet luisteren en reageren. En dat doe je er niet even bij en kost dus naast heel veel tijd ook geld! Dus als je echt geinteresseerd bent in je (potentiële) klanten, zorg dan dat voor commitment binnen de organisatie en totale betrokkenheid bij die community. En met een community manager die bovenop de discussie zit, actief meedoet, ingrijpt in discussies die uit de hand dreigen te lopen en op tijd en snel reageert op reacties.


8. Gebruik het platform/tools waar je doelgroep het meest bekend mee is
Analyseer goed waar je doelgroep te vinden is en waar ze jouw boodschap niet als opdringerig beschouwen. Maak het vervolgens voor je doelgroep zo makkelijk mogelijk om te participeren (bijvoorbeeld via Facebook Connect toepassingen)

9. Maak content!
Probeer niet alleen jouw boodschap over te brengen, maar maak het persoonlijk. Voeg content toe die mensen relevant vinden. Liefst content die over hen gaat en inzicht geeft dat jij hen begrijpt en ze serieus neemt. Dat kan een handige widget zijn, een grappige video of een interessante white paper. Mooi voorbeeld is de Map Share service van TomTom waarbij de gebruikers kaarten kunnen verbeteren en dit vervolgens kunnen delen met de community.

10. Bouw een persoonlijke relatie op met de (merk)ambassadeurs

Het worden niet voor niks SOCIAL media genoemd. Dus niet alleen zenden, maar juist luisteren, betrekken en reageren! Neem je klanten, leden of bezoekers serieus en profiteer van de kracht van de community (ook buiten de community). Wie zijn belangrijke influencers en betrek die extra door ze bijvoorbeeld producten te laten testen, eerder informatie te geven of uit te nodigen voor bepaalde sessies.

11. Laat verhitte debatten gebeuren
Wees niet bang voor discussies of negatief sentiment. Laat het gebeuren, maar reageer adequaat! Probeer teleurgestelde mensen te helpen, misverstanden uit de weg te ruimen of zo nodig klanten te vergoeden voor eventuele schade. Neem ze in ieder geval serieus! Klagen ze niet op jouw community dan doen ze het wel ergens anders waar jij geen controle hebt met alle mogelijk gevolgen van dien bijvoorbeeld recent bij Amazon en DSB.

12. Begin met bouwen van de community voordat je de site lanceert

Een social community waar niks gebeurt op het moment dat die gelanceerd wordt, kan dodelijk zijn. Teleurgestelde bezoekers zijn heel moeilijk te bewegen om terug te komen. Zorg dat belangrijke beïnvloeders betrokken zijn bij het ontstaan van de site en voed ze met informatie, content of producten zodat zij hun peers kunnen enthousiasmeren.

13. Beloon waardevolle persoonlijke bijdrages van individuele leden

Mensen komen in actie omdat ze er iets voor terug denken te krijgen. Of het nu gaat om het vinden van gelijkgestemden, het bouwen van een reputatie, jezelf tonen, jezelf laten zien (expressie) of gewoon geldelijke beloning: mensen vinden het prettig erkend te worden. Kost weinig moeite en zal mensen aanmoedigen in de toekomst nog meer bij te dragen.


14. Zorg dat leden de boodschap makkelijk kunnen verspreiden

Maak gebruik van reacties, recensies, waarderingen, tagging, bookmarking en buttons (tweet this) om leden makkelijk hun enthousiasme te kunnen laten delen. Zorg daarnaast dat content makkelijk embed of doorgestuurd kan worden.


15. Zorg dat jouw leden andere leden aandragen

Bedenk een strategie dat leden moeite zullen doen andere leden uit te nodigen. Bedenk wel dat dit op zo’n manier moet gebeuren die past bij de community en het merk.

16. Edit zo weinig mogelijk
Je krijgt de leden (en reacties) die je verdient. Een goede community corrigeert zichzelf dus als mensen vervelende dingen zeggen of doen zal de community daar tegen optreden. Als dat niet gebeurt, is er ergens iets niet goed gegaan en kan je je afvragen of dit het juiste platform is voor jouw merk of product.

17. Social media staan niet op zich!
Hoewel het volgens veel definities van sociale media gaat om online activiteiten, is het ook heel belangrijk de offline activiteiten hierop goed af te stemmen. Aan de ene kant o traffic te genereren naar bijvoorbeeld de community. En aan de andere kant om klaar te zijn voor de respons die de sociale media offline op kunnen roepen of verder in nieuwe communicatie te gebruiken.

18. Wanneer is het een succes?

Bepaal je doelen. Dat kan bijvoorbeeld in aantallen bezoekers, reacties, recensies, oplossingen, downloads, uploads, fans, widget gebruikers, twitter/rss-volgers, abo’s op nieuwsbrief, tijd doorgebracht op bepaalde pagina’s, word-of-mouth etc. Volg de ontwikkelingen nauwgezet en stel de tactiek indien nodig bij.


19. Monitor, meet, rapporteer en optimaliseer
Luister wat er gezegd wordt over je merk (Google Alerts, Google blog search, Technorati), meet wat er gebeurt (traffic, roi, e.d.), rapporteer dit naar de belangrijke stakeholders (intern en extern) en optimaliseer door die kennis in de praktijk toe te passen.

Uiteraard is dit niet een onuitputtelijke lijst en is ook niet elk punt voor elk product/merk toepasbaar. Ook kunnen de punten nog veel verder uitgediept, maar dat doe ik graag tailor made op verzoek! Schroom overigens niet je aanvullingen en opmerkingen te spuien.

donderdag 24 september 2009

Wat is het 'Social Technographics Profile' van je klanten?

Forrester heeft een tool ontwikkeld die per land, leeftijd en sexe laat zien welke volumes verschillende soorten doelgroepen hebben waarmee je weer gericht een realtie kan opbouwen op basis van hun interesses en mate van participatie.

Hierbij wordt een onderscheid gemaakt naar 6 segmenten: Creators, Critics, Collectors, Joiners, Spectators en Inactives. In een presentatie lichten ze de verschillende maten van participatie per doelgroep verder toe.
Tot welke categorie behoor jij?



Leuk om te zien, maar vind de tool behoorlijk generiek. Lijkt me dat dit voor verschillende branches en merken of producten hele andere uitkomsten zou kunnen hebben. Segmentatie op basis van leeftijd en geslacht is wel heel mager.

donderdag 17 september 2009

Did You Know 4.0

De nieuwste versie van Did You Know. Altijd leuk om weer te zien.

donderdag 20 augustus 2009

Google Insights for Search vernieuwd

Naast een Nederlandse versie van Google Insights for Search, is er nog een reeks van nieuwe diensten toegevoegd. Je kunt Insights nu gebruiken om zoektrends voor bepaalde trefwoorden te laten voorspellen aan de hand van historische trends en zoekpatronen. Daarnaast kun je kun je de belangstelling voor bepaalde zoektermen door de tijd heen raadplegen door ze op een geanimeerde kaart te laten weergeven. Deze kaarten geven aan hoe de belangstelling voor bepaalde zoektermen zich door de tijd heen in verschillende regio’s ontwikkelt.
Met behulp van Insights kun je onder meer het volgende doen:

- De verwachte toekomstige populariteit van zoekopdrachten raadplegen – met behulp van de voorspellingsfuncties kun je achterhalen met welke frequentie er naar verwachting door gebruikers naar een bepaald onderwerp zal worden gezocht.

- Een geanimeerde kaart raadplegen – bekijk hoe de wereldwijde belangstelling voor een bepaald onderwerp zich door de tijd heen ontwikkelt.

- Vergelijkende grafieken in je website opnemen – je kunt nu op eenvoudige wijze alle grafieken van Insights for Search aan je website toevoegen.

- Zoektrends– je kunt nu nagaan of de belangstelling van gebruikers voor een bepaald onderwerp stijgt of juist daalt. Om de populariteit van trefwoorden te vergelijken, voer je simpelweg de verschillende trefwoorden in, gescheiden door een komma.

- Regionale interesse – Ga na in welke landen, steden en regio’s de meeste belangstelling voor een bepaald onderwerp is. Klik op een locatie op de populariteitskaart om meer te weten te komen over de zoekfrequentie in een specifieke regio.

- De meest populaire en in populariteit stijgende zoekopdrachten – je kunt nu achterhalen welke zoekopdrachten die met jouw interesses verband houden het populairst zijn, en welke trefwoorden in populariteit toenemen.

- Inzichten verfijnen per categorie – je kunt nu de meest populaire zoekopdrachten raadplegen voor een specifieke categorie, zoals 'Bekende personen', of populaire zoekopdrachten voor 'Automerken'. Om gedetailleerde resultaten te verkrijgen kun je een datum, regio of onderwerp opgeven (via Dutchcowboys).

woensdag 19 augustus 2009

donderdag 30 juli 2009

Augmented Reality: met de webcam kleren passen

Interactief marketing bureau Zugara heeft een hele mooie tool ontwikkeld om van achter je computer kleren te passen. Door gebruik te maken van Augmented Reality kun je bekijken hoe bepaalde kleren er uit zouden zien als je ze aan hebt. Je kan hier ook nog foto's van maken en deze via Facebook delen met je vrienden. Zover ik kan achterhalen is de tool nog niet echt actief maar de video geeft een mooi beeld van wat er allemaal kan.

donderdag 16 juli 2009

Handig: Vergelijken van pagina's in Google Analytics

Een zeer handige maar vaak onbekende functie binnen Google Analytics is de vergelijkingsknop. Hiermee kun je snel en eenvoudig zien hoe bepaalde dingen het doen ten opzichte van de rest van de site.



Via Karel Geenen

woensdag 15 juli 2009

Nike: je boodschap via Twitter op de weg in de Tour de France

Briljant! Nike doet mee aan de Tour de France met de Chalkbot Deze krijtrobot. zal de wegen van de Tour de France een ander aangezicht zal geven.

Je kunt de robot een boodschap van 40 karakters sturen, via SMS, de site of Twitter via de speciale site. De machine print deze vervolgens ergens op de weg die de wielrenners volgen.

Zoals ze het zelf zeggen:

Developed in partnership with DeepLocal and StandardRobot, the Chalkbot in
appearance is similar to an ink jet printer, except at a much larger scale. The
trailer mounted device is fully self-contained and pneumatically spray out either messages or graphics. The device will debut at the 2nd Stage of 2009 Tour de France on July 5th.

Via de speciale site kan je
Hier kun je zien hoe het werkt:


(via Frislicht)

maandag 13 juli 2009

Word of Mouth campagne van DE of alleen een glimlach?

Ik heb een tijd voor Douwe Egberts mogen werken en volg ze daarom nog altijd met meer dan gemiddelde interesse. Ik zag in de Adformatie nieuwsbrief het bericht dat Douwe Egberts vindt dat kleine succesmomenten meer gevierd worden (want uit onderzoek blijkt...) en laat daarom high five teams door het hele land reizen. Het gaat om een introductie van Douwe Egberts Ice Coffee.

Je kan afvragen wat ‘kleine dagelijkse succesmomenten’ te maken hebben met kouwe koffie. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uitvoering. Wat levert het DE op? Een lach? een verhaal? Gewoon PR aandacht (ik schrijf er tenslotte ook over al is het om een andere reden)? Trial via een sample? Of een directe sale?.
Piet Miller wees in een reactie op onderstaande video van Improveverywhere (de reden van deze post).
Het idee van High Fives in openbaar vervoer is in ieder geval niet orgineel, dat hoeft natuurlijk ook niet perse, maar de relevantie is me nog niet helemaal duidelijk.

Kijk voor andere hilarische Word of Mouth voorbeelden:

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

woensdag 24 juni 2009

Sociale marketing als onderdeel van de strategie

Op de site van 360i vind je een heel mooi document dat je kan helpen met het ontwikkelen van een sociale marketing strategie. Aanrader!

360i Social Marketing Playbook

dinsdag 16 juni 2009

Augmented reality: live op je telefoon te beleven!

Vanmorgen presenteerde SPRX Mobile haar nieuwe mobiele applicatie, Layar.

Een applicatie die alles kan vinden met behulp van een mobiele telefoon voorzien van kompas (dit zijn tot nu toe alleen de Android telefoons en binnenkort de iPhone 3G S). Hiermee kunnen ze de werkelijkheid digitaal verrijken door middel van augmented reality.
Layar, zoals de naam al naar hint, geeft extra 'lagen' aan de werkelijkheid. 'Je browst niet meer door het internet maar door je omgeving met Layar', aldus Raimo van der Klein. De partners die meedoen aan de lancering van Layar zijn tot nu toe Hyves, ING, TempoTeam, Zekur.nl (Unive) en Funda.

Het is volgens Raimo de eerste applicatie ter wereld die dit kan. Wat kan? Bijvoorbeeld zoeken waar de dichtstbijzijnde banen zijn, of geldautomaat, zorgverleners, huizen te koop of points of interests via Hyves. Diederik van Thiel van ING verteld dat voor ING Internet en mobiel tot speerpunt va hun strategie is verklaard. Daarom ook hebben ze al ING wegwijzer gelanceerd begin van dit jaar en doen ze nu ook mee met dit Layar initiatief.

Layar is vanaf morgen te gebruiken, dan zit Layar voor ING, Tempo team en Hyves in de Android market. Zekur.nl komt een week later en Funda is begin juli te verwachten. Een mooie vernieuwende toepassing die perfect gebruik maakt van GPS en kompas. Heb je een Android telefoon en wil je het zelf nu alvast proberen, sms dan "sprxlayar" naar 2002. (Via Mobilecowboys)

Check de video en beleef wat de toekomst ons gaat brengen!

maandag 15 juni 2009

Semantische targeting: nog dichter op de content

Ik heb vandaag een interessante presentatie bijgewoond waar o.a. Dr. David Crystal uitleg gaf over het iSense Network van ad pepper media. Dit netwerk is gebaseerd op een gepatenteerde technologie die een volledige webpagina analyseert op inhoud en betekenis. Na deze analyse wordt de webpagina gecategoriseerd en wordt de juiste advertentie er aan gekoppeld. Als er op een website bijvoorbeeld het woord ‘depressie’ staat, analyseert iSense aan de hand van de context of het gaat over het weer, over psychologie of over de economische recessie. Hierdoor is ad pepper media in staat om advertenties binnen de juiste context te plaatsen en misplaatsingen te voorkomen.

Adverteerders en mediabureaus kunnen per contentcategorie advertentieruimte inkopen in plaats van per site (URL). Ad pepper media werkt met dertig hoofdcategorieën en ruim drieduizend subcategorieën. Hierbij valt te denken aan een subcategorie als autoverzekeringen’ binnen de hoofdcategorie ‘financiën’.

Met deze semantische aanpak wordt alle content op een webpagina geanalyseren en geclassificeerd waardoor je in staat bent effectief te focussen op contextueel relevante pagina’s van een groot aantal gestructureerde en ongestructureerde online media. Hieronder is de presentatie te zien.

dinsdag 9 juni 2009

maandag 8 juni 2009

Rabobank meet sentiment op Hyves, Twitter, blogs etc.


Rabobank ontwikkelde technologie om de sentimenten van zijn klanten op Hyves, blogs, fora en chatdiensten in kaart te brengen. De bank hoopt het systeem door te ontwikkelen met bijvoorbeeld UPC, Vodafone of KPN.

“Samen met taaltechnologiebedrijf Polderland uit Nijmegen ontwikkelden we een proof of concept. Hiermee laten we zien dat het mogelijk is om meningen van internetgebruikers op sociale media te indexeren en er een labeltje aan te hangen. Er worden grote hoeveelheden data in het systeem gepompt. Op een kleurenkaart is vervolgens met de kleuren rood en groen het sentiment te zien, bijvoorbeeld hoe men tegen een actuele publiciteitscampagne aankijkt”.

Innovatie manager Maarten Korz van Rabobank legt uit hoe de bank in één oogopslag kan zien hoe er over het bedrijf en diens producten en diensten op het web wordt gesproken. Een speciale afdeling, een zogeheten web care team, houdt die sentimenten in de gaten.

Rabobank is klaar met de proof of concept. “Op 30 juni presenteren we het aan de web care teams van verscheidene Nederlandse bedrijven. Microsoft komt en we hebben Vodafone, KPN en UPC uitgenodigd. Anderen zijn ook welkom”.

Het project heeft nog genoeg financiering om een half jaar door te gaan. Voor de periode daarna zou Rabobank bereid zijn te investeren als anderen ook meedoen. Participanten zouden in het verlengde daarvan ook gebruiksrechten krijgen op het vooralsnog naamloze systeem.

“Wat een organisatie met zo’n systeem moet doen, hangt af van hun beleid. De een zal de klachten ter kennisgeving aannemen, de ander zal een klager proberen te achterhalen om hem te woord te staan. Rabobank heeft een fijnmazig systeem, dus zou een klacht of verzoek bijvoorbeeld door een lokaal kantoor op kunnen laten volgen”.

Technisch partner Polderland heeft zo’n 15 jaar ervaring met digitale taalsystemen en is een grote leverancier van taalmodules voor Microsoft Office. Korz: "Het instrument is uniek doordat het gebruik maakt van een welgekozen evenwicht tussen taalalgoritmiek en statistiek. Hierdoor kunnen subtiele formuleringen waarin een mening verstopt zit, worden ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan ironie."

Bedrijven die de feedback van sociale media strategisch willen gebruiken, moeten databestanden hebben waarin product- en klantgegevens nauw aan elkaar verwant zijn. Bij grote bedrijven is dat vaak niet het geval, omdat ze gegroeid zijn vanuit productoriëntatie en pas sinds de opkomst van het internet meer klantgericht zijn moeten gaan werken.

CRM-systemen als Salesforce.com en SugarCRM bieden sinds opties om data uit sociale media in bedrijfssystemen te importeren. Wat er vervolgens met die data gebeurt, hangt af van het beleid dat een bedrijf voert (via Emerce).

Laat deze kans om de 30ste een kijkje in de keuken te krijgen niet liggen!

vrijdag 5 juni 2009

The Beatles: Rock Band - Xbox game

Bij Microsofts Xbox 360-persconferentie mochten de twee levende Beatles en de twee weduwes van de dode opdraven om de eerste beelden in te luiden.
In The Beatles:Rock Band kunnen spelers in de voetsporen van The Beatles treden. Het spel volgt dezelfde lijn als de band zelf, dus de spelers kunnen de carrière van een van de grootste popgroepen aller tijden naspelen.

Maar naast deze inmiddels bekende gameplay laat het spel op schitterende, tekenfilmachtige wijze de ontwikkeling van de Beatles zien, van de broekies die uren achtereen optraden in Hamburg tot de baardige mannen die hun laatste studiosessie hielden. Met sportstadions vol gillende meiden en een psychedelische periode ertussen. Daarmee is de Beatles-game niet alleen een muziekgame met leuke deuntjes, maar ook een soort documentaire in gamevorm.
Release: 9 september 2009 (via Bright).

De trailer ziet er in iedergeval prachtig uit en de muziek komt me ook heel bekend voor...

donderdag 4 juni 2009

Mobiele kortingsbonnen bij Unilever in US

Unilever beproeft een nieuwe manier om zijn artikelen onder de aandacht van consumenten te brengen. Er draait een proef de komende vier weken in een winkel van winkelketen Shoprite in de staat New Jersey. Consumenten die dollars willen besparen op hun dagelijkse boodschappen dienen zich eerst naar in te schrijven op Samplesaint.com. Dat is de technische partij met wie Unilever samenwerkt. Winkelende klanten in supermarkten moeten daardoor eerder naar Unilever-producten grijpen dan die van anderen (via Second Sight).

Koopjesjagers geven op de website aan voor welke Unilever-artikelen ze korting willen in de winkel. Vervolgens krijgen ze een sms’je met link naar een webpagina met daarop de kortingscode of barcode. Eenmaal bij de kassa scant de winkelier de mobiele digitale kortingsbon. Door de koppeling tussen de systemen van Shoprite en Samplesaint is te zien dat de coupon is vergeven en gebruikt (video). Consumenten kunnen de persoonsgebonden coupon daarom niet aan derden doorgeven.

Ik ben eigenlijk verbaast dat dit zelfs in de US nog zo weinig gebeurt en dus nieuws is. In Nederland gebeurt dit ook vooralsnog op kleine schaal via Qpon. Wanneer volgt een echte grote landelijke retailer met een fastmover?

vrijdag 29 mei 2009

Google Wave Preview

Nog meer nieuws van Google! Op 27 en 28 mei 2009 vond in San Francisco Googles jaarlijkse technische conferentie I/O plaats.

Hieronder de video-opname van Google Wave, een communicatiedienst die met weinig andere sites te vergelijken is. Wave is een geavanceerde combinatie van e-mail, chat en samenwerken aan documenten.

donderdag 28 mei 2009

Nieuw: Google Search Options

Interessante ontwikkelingen bij Google. Binnenkort is het mogelijk om je zoekopdracht te verfijnen met zoekopties zoals bijvoorbeeld video, reviews, forums. Daarmee krijg je dus resultaten die specifiek op de categorien van toepassing zijn. Daarnaast wordt het mogelijk aan te geven hoe oud een bericht mag zijn (laatste 24 uur, laatste wee, maand etc.). Lijkt me dat de resultaten een stuk relevanter worden!

Zie hieronder een video met uitleg:

woensdag 27 mei 2009

Video met Schmidt en Page over Twitter, You Tube, Android, Chrome en andere zaken

Jaarlijks organiseert Google het Zeitgeist forum. Hierin wordt een beeld geschetst van de actuele situatie in de wereld, hoe we daar zijn gekomen en waar het heen gaat. Afgelopen maandag en dinsdag vond de Europese versie plaats in Londen.

Hieronder een video met Eric (foute man) Schmidt (Chairman Google), Larry Page (Co-Founder Google) en (later) Richard Branson waarin zij praten over Lattitude, Android, Chrome, privacy, de rol van computers en auto's, You Tube, Twitter (Page: 'we did a relatively poor job'), het milieu en een mooie impressie van Virgin Galactic. Een klein uur maar de moeite waard!
En kijk voor meer impressie m.b.t. de laatste vraag hier

zaterdag 23 mei 2009

Flick Radio

Flick Radio gaat over een man die verdwaalt op de www.flickr.com, de grootste fotocommunity op het web. Hij ontmoet een reislustige Engelsman, een Franse dichter, een Portugees die alleen maar cactussen fotografeert, een masochistische Sissy, en een Amerikaanse teenager: Kendra. De man vraagt Kendra hoofdpersoon te worden in een verhaal dat hij wil gaan schrijven. Hij ziet in haar een personage. Of is hij hetzelf?
FLICK RADIO is van Bert Kommerij (idee, tekst, regie) Voor meer info: www.flickradio.nl

vrijdag 24 april 2009

Media Mountain en Swatch winnen met originele camapgne

Het Amsterdamse bedrijf MediaMountain, specialist in reclame en communicatie in wintersportgebieden in Europa, is tijdens het jaarlijkse Festival of Media Awards in Valencia bekroond als winnaar.
MediaMountain won de prijs in de categorie Out Of Home reclame voor de Swatch-campagne 'Shoot My Ride.' Snowboarders worden hierbij tijdens hun acties en sprongen gevolgd door een videocamera en zien hun prestaties direct terug op een 12 meter Full Color scherm onderaan Swatch snowparken in Sölden (Oostenrijk), Verbier en Laax (Zwitserland), Livigno (Italie) en Tignes (Frankrijk).Vervolgens kunnen de snowboarders op de website van Swatch hun eigen filmpje downloaden.

Bart Marijnen, directeur en partner van MediaMountain: "De jury heeft niet alleen het originele karakter van de campagne beloond, maar ook de door Swatch behaalde resultaten. We zijn enorm trots op deze internationale erkenning voor MediaMountain (via DutchCowboys).

donderdag 23 april 2009

twist bannercampagnes: van CPM naar CPV (vertoning)


Twist heeft met Hottraffic, een zusterbedrijf van MeMo², de eerste online campagne voor een van haar adverteerders uitgezet waarbij de BannerTracker meeloopt. De adverteerder krijgt de mogelijkheid om de kwaliteit van de bannerpositie te beoordelen. Het gaat niet enkel meer om bereik, hiermee kunnen banner-posities real time geoptimaliseerd worden.
Deze standaardmethodiek, de BannerTracker, wordt aan een campagne toegevoegd om de resultaten tussen posities en uitgevers te vergelijken en realtime te optimaliseren.

Durk van Hijum, consultant bij twist: "De vertoningen die met de BannerTracker worden gemeten zijn in het beeldscherm, niet op de pagina." Dit in plaats van de impressies op de pagina. In de bewuste campagne ligt de gemiddelde exposuretijd in beeld, op scherm, van alle posities op zo'n 20 seconden en in het slechtste geval op 5 seconden. Op pagina ligt de gemiddelde exposuretijd op ongeveer gemiddeld 90 seconden.
Aanzet om de BannerTracker mee te laten lopen met een campagne van de Nederlandse Grootbank was de discussie die onlangs ontstond over de prijs-kwaliteit verhouding van een aantal bannerposities op sites uit het STIR-netwerk. WebAds-directeur en IAB-bestuurder Tjeerd Kooij liet in februari aan de online uitgave van Emerce weten dat website-exploitanten een vuist moeten maken om het effect van kwaliteit voor online reclame samen aan te tonen. Het bereik van sites wordt vastgesteld door de STIR. Adverteerders gaan hier vaak blind op af en kiezen voor de laagste prijs. Het bereik is dan misschien een graadmeter, de kwaliteit van de posities op de sites kan variëren.

Van Hijum: Het klinkt logisch dat de kans op conversie toeneemt naarmate de banner langer of beter in het beeldscherm staat, nu is er duidelijk een correlatie zien tussen percentage useful vertoningen versus resultaat." Vogels (MeMo²) beaamt dat: "Het is in lijn met wat we hiervoor hebben gezien. Als adverteerder koop je impressies in. Dat is iets anders dan een echte vertoning, de opportunity to see. Je moet de vertoning in het scherm meten, wanneer iemand in een ander scherm bezig is met een PowerPoint-presentatie, is de banner niet zichtbaar. De BannerTracker meet hoeveel vertoningen er uit de impressies worden gehaald. Dat de conversie, de reclameherinnering daar hoger ligt, dat is logisch."

Uit de campagne bleek verder dat gemiddeld 59 procent van alle ingekochte impressies resulteert in een kwalitatieve opportunity to see, in het slechtste geval nog geen 25 procent.
Van Hijum geeft aan dat de eigen publishers in de meeste gevallen vertoningen hebben die kwalitatiever zijn: "Het zijn vaak kleine sites, die er iets aan kan doen wanneer hij bijvoorbeeld te horen krijgt dat de positie van een rectangle slecht is. Een netwerk kan daar weinig invloed op uitoefenen. Die is gebonden aan allerlei zaken."
Alle betrokken partijen hebben positief gereageerd toen de tussentijdse resultaten werden gedeeld. "Sommigen hebben direct actie ondernomen, zoals het tilen van de leaderboard en de rectangle zodat rectangle-positie niet door leader omlaag werd geduwd. Ik kan geen namen noemen, maar het gaat om zakelijke titels", aldus Van Hijum.

Vogels: "Hiervoor kon de uitgever niet afgerekend worden op mindere prestaties. Nu heeft de adverteerder de mogelijkheid om de kwaliteit van de positie te beoordelen. Het gaat niet enkel meer om bereik."
Van Hijum geeft aan dat publishers laten in meeste gevallen betere resultaten laten zien dan netwerken. Vogels: Dat klopt. Het heeft in algemeenheid te maken met het feit dat bannerposities niet altijd even goed verzorgd zijn. De rectangle, een populair formaat, is niet altijd goed zichtbaar op een scherm. Bij het ontwerpen van een website wordt vaak gewerkt met een groot scherm. In een zakelijke omgeving werkt men uiteindelijk vaak met een laptop, waarbij de rectangle onder de vouw valt. De intentie is vaak goed, de praktijk komt er slechter vanaf."
Vogels merkt op dat Twist en Kobalt kijken naar de kosten per duizend vertoningen in plaats van de kosten per duizend impressies. "De CPM kan in het eerste geval veel hoger liggen." Hij vervolgt: "Iedereen mekkert dat de CTR, het klikpercentage, elk jaar lager ligt. Volgens ons is de kwaliteit van de posities lager. Bij duizend impressies heb je daardoor minder vertoningen. Op basis daarvan gaat de CTR naar beneden."
Lijkt me een goede ontwikkeling. Ben benieuwd naar de resultaten van (meer) campagnes en de extra kosten die dit met zich meebrengt. Oftewel de ROI want daar draait het toch allemaal om.

woensdag 22 april 2009

Crowdsourcing in Nederland

Ik kwam deze week weer een bericht tegen dat een adverteerder de stap tot het inzetten van het publiek had genomen. De Rabobank biedt consumenten de mogelijkheid om reclames te bedenken voor Rabo Mobiel las ik in de nieuwsbrief van Adformatie.

Ik schreef al eerder over de Hi-case op Gamez.nl en het lijkt erop dat crowsourcing als manier van communiceren met je publiek steeds meer aan terrein wint in Nederland. En terrecht! Er zijn vele voordelen om de massa in te zetten voor je merk, dienst of product. Maar bedenk van te voren wel goed wat je wilt, bij wie je wat wilt bewerkstelligen en hoe dat past binnen je totale marketing strategie. Onderstaande presentatie geeft een overzicht van een aantal grote crowdsourcing-cases. Daarnaast een aantal handvaten om je verder op weg te helpen. Hoop dat je er wat aan hebt.

Mocht je aanvullingen hebben op de cases of andere feedback, let me know!

woensdag 15 april 2009

Website Contact Center Live is live!

De afgelopen twee maanden heb ik me o.a. bezig gehouden met een mooi project namelijk het ontwikkelen van een nieuwe site, nieuwe corporate uitstraling en advertenties voor Contact Center live.
Contact Center Live biedt een flexibiele applicatie voor callcenters (ASP) waarmee heel simpel en snel een compleet virtueel contact center kan worden ingericht voor zowel inbound- als outbound services. Oftewel een complete, toegankelijke en flexibele applicatie. Die voordelen hebben we centraal gesteld op de site en in alle andere comunicatiemiddelen.

Met het ontwikkelen van de site hebben we tevens rekening gehouden met de vindbaarheid (SEO), navigatie en usability en het stimuleren van de conversie.
En dat alles vormgegeven in een mijn inziens zeer frisse, moderne en onderscheidende stijl die makkelijk een aantal jaar meekan. Oftewel ben heel tevreden met het eindresultaat dat in twee maanden is neergezet met een zeer beperkte investering.

Hieronder een drietal advertenties die de komende tijd in de vakbladen als CCM en Telecommerce en op de TCD te zien zullen zijn.

Compleet



Flexibel



Toegankelijk


Met veel dank aan Jurgen, Fred, Gert, Ernst en de opdrachtgevers Rob en Boudewijn.

vrijdag 20 maart 2009

Eyetracking: jij kijkt waar zij naar kijken

Ik las vorige week een interesante post op Marketingfacts over de effectiviteit van advertenties.
Als er een keuze gemaakt moet worden tussen verschillende advertenties is het belangrijk een aantal zaken te toetsen: Kijken consumenten naar het product of merk? Welke advertentie heeft de beste ‘brand recall’? Welke advertentie brengt de boodschap het beste over? Is de boodschap van de advertentie duidelijk in de korte tijd dat zij deze zien?


Met Eyetracking krijg je mooi inzicht in waar en hoe intensief men een bepaalde afbeelding bekijktt. Een voorbeeld hiervan zien we van Sunsilk.

In de heatmap is te zien dat de ‘eyeflow’ richting het merk Sunsilk ideaal is in tegenstelling tot de linker advertentie. In de praktijk blijkt namelijk dat wanneer een persoon in een advertentie naar een element in de advertentie kijkt je ogen ook deze weg zullen volgen. Dus wanneer je de kijkrichting van het persoon wijzigt, wijzig je daarmee het kijkgedrag! Uit de rechter advertentie blijkt dat de testdeelnemers substantieel langer hebben gekeken naar de merknaam op de tube, maar ook naar de merknaam in de onderste rode balk. Het bleek ook dat de testdeelnemers zich de merknaam vaker konden herinneren. We kunnen hieruit concluderen dat het aanbrengen van wijzigingen het kijkgedrag sterk kan beïnvloeden.

Onderstaande voorbeeld wijst ook duidelijk aan dat wanneer je een persoon ergens naar laat kijken het kijkgedrag ook onmiddellijk verandert. Naar de baby die je recht aankijkt, kijk jezelf ook. Naar het gezicht van de baby is dan ook het langst gekeken.
In de tweede versie kijkt de baby naar de header en zie daar het effect. De rechterkant van de advertentie laat zien dat hier langer naar is gekeken. Zowel de header, de begeleidende tekst als het merk krijgen veel meer aandacht. De baby, hoe schattig ook, krijgt vervolgens minder aandacht.


Gezichten kunnen je dus helpen ervoor te zorgen dat mensen datgene bekijken waarvan jij wil dat ze dat bekijken. Met de resultaten uit dit onderzoek kan je dus direct het kijkgedrag op je website maar ook op advertenties beinvloeden.

donderdag 19 maart 2009

Social Media: hoe leg je nu aan je moeder (of tante Annie) uit wat dat is?

Laat gewoon dit filmpje zien en dan moet het lukken (wel even checken of ze engels verstaan)


Social Media in Plain English from leelefever on Vimeo.

woensdag 18 maart 2009

Spin Awards Inspiration Days Live

Als kleine zelfstandige werk ik tegenwoordig veel in Spaces. Spaces is een restaurant, lounge en businesscenter ineen. Niet alleen omdat het daar heerlijk werken is maar ook omdat ik betrokken ben bij een klus voor FortKnox die opereren vanuit de 5e verdieping van Spaces.

Deze dagen bruist Spaces van de creative ideeen als gevolg van de Spin Awards Inspiration days! Hier vind je het programma voor vandaag en morgen.

Dit is de live stream:

stream niet meer actief

1,5 miljoen Nederlanders op mobiel internet

Anderhalf miljoen Nederlanders surften in februari met hun mobiele telefoon op internet. Het blijkt dat eigenaren van lady phones bovengemiddeld vaak op advertenties klikken. Hyves, Nu.nl en De Telegraaf zijn de populairste bestemmingen.

Adverteerders die mobiele campagnes draaien, hadden in februari een bereik van 1,5 miljoen surfers, 50.000 meer dan de maand ervoor. De zogeheten inventory, beschikbare advertentieruimte, omvatte 70 miljoen posities. Vijf miljoen meer dan in januari. Twee derde daarvan is op Hyves, 13 procent bij Nu.nl en zeven procent bij de mobiele sites van De Telegraaf.

Eigenaren van een iPhone surfen het meest en klikken ook het vaakst op reclame. Apple-klanten klikken 1,39 keer op een mobiele advertentie als ze er 100 getoond krijgen. Dat is de hoogste doorklikratio per toestel, gevolgd door de Samsung SGH-i900 met 1,77 procent.

In het algemeen wordt het meest gesurft met Nokia N95’s, daarna met Apple iPhones, gevolgd door Nokia E71-apparaten. Nokia heeft 8 toestellen in de top 20 meest gebruikte internettoestellen, SonyEricsson 5 en Samsung 3.

Het blijkt dat eigenaren van lady phones, toestellen voor meisjes en vrouwen, gemiddeld het vaakst op mobiele advertenties klikken. De doorklikratio ligt daar op 3,6 procent. Bij sports phones en fashion phones ligt dat op 1,4 procent. Die verhoudingen zijn vergelijkbaar met doorklikratio’s die via desktop- en laptopcomputers worden gerealiseerd.

Onderzoek van mobiel advertentiebedrijf Mads samen met mobiele telecombedrijven en uitgevers. Mads werkt levert mobiele advertentietechnologie aan alle Nederlandse operators.

maandag 16 maart 2009

Augmented Reality: communiceren met impact

Vandaag staat een mooi stuk op Frankwatching over Augmented Reality.

Augmented reality is een vakgebied dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan rechtstreekse, reële beelden. In plaats van informatie af te beelden op klassieke en geïsoleerde beeldschermen, wordt de data geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker, meestal door middel van een head-mounted display of head-up display. Het maakt het verschil tussen de reële wereld en de virtuele wereld steeds kleiner en zorgt tevens voor eenvoudigere en gebruikersvriendelijkere interfaces, ook voor complexere toepassingen.

Dit biedt prachtige en futoristische toepassingen waarvan hieronder een voorbeeld van Mini:


Vind dit een mooi voorbeeld hou je offline en online media zeer impactvol kan integreren. Heb helaas nog geen commerciele Nederlandse case kunnen vinden, maar dat dit fantastische mogelijkheden biedt, lijkt me duidelijk.

donderdag 12 maart 2009

Nauwelijks Nederlandse merken in social media

Social media bieden merken uitgelezen kansen om een dialoog aan te gaan met de doelgroep. Maar waar zijn de Nederlandse merken? En op wat voor wijze zetten zij social media in als onderdeel van hun marketing- en communicatiestrategie?

De eerste editie van de Social Media Monitor een mooi initiatief van Media Embassy laat zien dat adverteerders het massaal laten afweten en slechts 14% aanwezig is op Hyves, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube of Flickr.
Ook het voeren van een bedrijfsweblog wordt door veel merken niet gedaan. Als we kijken naar de merken die wel aanwezig zijn, dan valt het op dat er veelal geen sprake is van interactie en veel mogelijkheden onbenut blijven.
Er valt dus nog veel te winnen voor de Nederlandse merken!

In de eerste editie van de Social Media Monitor wordt de aanwezigheid van merken in populaire social media gemeten en de activiteit van merken inzichtelijk gemaakt. Het onderzoek is gebaseerd op de lijst top 100 adverteerders van Nielsen Media Research.

Opvallend is dat vooral Nederlandse mediabedrijven aanwezig en actief zijn op social media-sites. Radiozenders als 3FM, Q-Music en Radio 4 en tv-zenders als MTV en TMF zijn aanwezig op Hyves, Twitter en YouTube en houden een weblog bij.
Na media zijn telecombedrijven het meest op social media aanwezig, waarbij zij met name gebruik maken van Twitter als een customerservicetool. Facebook en Flickr worden door Nederlandse bedrijven niet gebruikt en LinkedIn wordt door enkele bedrijven wel voor HR-doeleinden gebruikt.

Opvallend: Op de social mediapagina’s van Nederlandse bedrijven wordt altijd verwezen naar de corporate website, maar andersom wordt er, behalve door Telfort, niet vanaf de corporate website naar de social media verwezen. Alleen Telfort heeft op de corporate website, in de sectie ‘webshop’, een button staan die naar de Telfortvoordeel Twitter verwijst.

Volgens Time.com is het bereik van social media onder 18- tot 24-jarigen al sinds 2007 groter dan dat van erotische sites, traditioneel een grote categorie op het internet. Alle reden dus voor adverteerders die zich richten op die doelgroep actie te ondernemen!

Merk Branche totaalscore
1 3fm media 41,3
2 q-music media 37,3
3 Radio 4 media 34,3
4 TMF media 32,7
5 MTV media 28,8
6 bol.com retail 28,2
7 nos media 27,8
8 NRC next media 27,7
9 Vodafone telecom 21,2
10 wild fm media 21,0
11 kink fm media 19,2
12 LG mobile elektrische apparatuur 18,2
12 Ministerie v V&W overheid 18,2
12 Radio 1 media 18,2
12 Radio 538 media 18,2
13 Sky radio media 18,2
14 comedy central media 17,2
14 NRC media 17,2
15 Telfort telecom 16,0

Het rapport kan worden gedownload op Social Media Monitor-site

dinsdag 10 maart 2009

Korte tv-commercial met tag-on meest effectief

Om de koopintentie voor een merk te verhogen, kunnen adverteerders het beste een tag-on inzetten. De lengte van een televisiecommercial heeft geen invloed op de koopintentie. Dit blijkt uit AdMeasure, een effectiviteitsonderzoek uitgevoerd door Ster en MarketResponse.

Nicole Engels, Research Director bij Ster, zegt: ‘Een commercial die als doel heeft de koopintentie te verhogen, is effectiever met een tag-on. Niet zo vreemd, want de tag-on bevat vaak een call to action. Het maakt dan niet uit of de hoofdcommercial een 15-seconden spot is of een spot van 40 seconden. Adverteerders kunnen met dit gegeven flinke besparingen realiseren.’

‘De helft van de commercials die er goed in slagen de koopintentie te verhogen, maakt gebruik van een tag-on. Ter vergelijking: bij de commercials die niet of nauwelijks effectief zijn, is dit slechts een kwart’, aldus Berlinda Harkink, Expert Communicatiemanagement bij MarketResponse.

‘Omdat de lengte van de commercial er niet toe doet, kunnen adverteerders beter kiezen voor een korte hoofdcommercial met een tag-on, dan voor een lange commercial zonder tag-on. Zeker in een tijd van gelimiteerde reclamebudgetten kunnen zij hier hun voordeel mee doen.’

In het onderzoek zijn 80 televisiecommercials getest en gedurende twaalf weken op merkeffecten gevolgd. De commercials zijn afkomstig uit diverse branches en zijn bij alle televisie-exploitanten ingezet. (via Molblog)

dinsdag 3 maart 2009

Prijs voor beste website

Ben op dit moment bezig om een nieuwe website te ontwikkelen voor een Callcenter software bedrijf en daarom extra gefocussed op zaken als vindbaarheid, navigatie, usability en conversie. Over een paar weken hoop ik het resultaat te kunnen delen, maar voor het zover is kan er gestemd worden op de beste site van afgelopen jaar volgens de Grand Prix Webcommunicatie.

De Grand Prix Webcommunicatie is een jaarlijkse competitie voor websites die aantoonbaar bijdragen aan de communicatiestrategie van een organisatie. Er zijn 11 inzendingen die doorgaan voor een bekroning. Naast de uitreiking van de prijzen door de vakjury, is een belangrijke plek ingeruimd voor de publieksprijs. Vanaf vandaag kan er via de website van de Grand Prix Webcommunicatie gestemd worden op de genomineerden.

Bekijk hier het videopersbericht:


Lijkt me goed dat dergelijke prijzen en vooral de achterliggende argumentatie meer aandacht krijgen want ik kom nog heel veel (nieuwe!) sites tegen die absoluut niet voldoen aan de eisen van deze tijd!

woensdag 25 februari 2009

Vraag het Hyvend Nederland: marktonderzoek 2.0?

Ik las op de blog van Yme Bosma (Manager Business Development & Partnerships van Hyves) een interessante post:
Een van de leukste toepassingen op Hyves, vanuit een professioneel perspectief, vind ik de mogelijkheid om Hyvers (en dus bijna heel Nederland;-)) iets te vragen via een poll. En om die vraag vervolgens heel specifiek te stellen aan een bepaalde groep mensen gedefinieerd aan de hand van geslacht, leeftijd, woonplaats, opleiding, relatiestatus, interesses, merkvoorkeuren, ga zo maar door. Binnen een dag krijg je makkelijk honderden tot duizenden antwoorden op de vraag die je hebt, voor bijvoorbeeld een marketeer of politicus zou dat een goudmijn kunnen en moeten zijn.
Om eens wat meer te testen met de mogelijkheden en onmogelijkheden ben ik een Hyve gestart,
De Vraag Vandaag, waar ik dagelijks een vraag zal uitzetten aan een of meerdere groepen mensen. Ik begon met een vraag over Geert Wilders, daarna even gekeken hoe Wouter Bos het doet, getest wie het meest optimitisch is in deze crisistijd, Sonja Bakker geevalueerd, en vanochtend de resultaten gepubliceerd van 11.000 antwoorden op de vraag of flirten kan terwijl je in een relatie zit.

Elk poll kost ongeveer 5 minuten om op te zetten, onmiddelijk heb je de eerste antwoorden, en het is een stuk goedkoper dan een martonderzoekbureau (al mag ik die vergelijking vast niet maken;-)). Mijn ervaring tot nu toe is dat rond de 2% van de mensen die de advertentie ziet (met daarin de poll) ook daadwerkelijk antwoord geeft. De prijs voor het adverteren van een Hyves-onderdeel (zoals een poll) is 1 euro per 1000 vertoningen (zonder targets), dus dat komt neer op 20 antwoorden voor 1 euro, of 5 cent per antwoord…
Heb jij een vraag die ik moet voorleggen aan (Hyvend) Nederland? Kijk dan even
hier!

Lijkt me inderdaad een hele snelle, makkelijk en goedkope manier om de 'stemming' te peilen. Vraag voor mij is nog in hoeverre je doelgroepen kan uitsplitsen of iets kan zeggen over andere variabelen dan sexe en leeftijd. Marketeers, ik zou zeggen probeer het eens!

De strategie achter de Obama campagne uitgelicht

Prachtige presentatie van Paul van Veenendaal (socialmedia8) en Igor Beuker (lacomunidad) over de Obama campaign. Schijnt dat er zo'n 250 verschillende bronnen zijn gebruikt om tot deze 126 (!) slides te komen.

Voor de liefhebber heeft Edelman een analyse gemaakt van Barack Obama’s Social Media Toolkit

dinsdag 24 februari 2009

Crowdsourcen op Gamez.nl

CreativeCrowds heeft vandaag een vernieuwend crowdsourcing concept gelanveerd in samenwerking met de community op Gamez.nl.

In dit concept worden gebruikers van Gamez uitgedaagd met zogeheten “challenges”. Dit zijn vragen aan de community waarop deze gebruikers ideeën en inzichten kunnen delen. CreativeCrowds verbindt bedrijven met communities. “Het verbinden met communities op deze manier is wereldwijd uniek”, stelt Carl Lens (Client Director van CreativeCrowds).

"Er zijn al vele crowdsourcing websites opgezet door bedrijven, maar altijd als eigen community. Het opbouwen van een eigen community is lastig omdat het voor mensen niet duidelijk is wat ze aan zo’n community hebben. Het is voor bedrijven slimmer om zich open te stellen voor communities die al bestaan. In communities waar duizenden gebruikers praten over hun passie en waar gebruikers graag ideeën bedenken voor bedrijven".

In het vandaag gelanceerde concept trapt KPN als eerste af met de “Hi Challenge”. Het telecombedrijf is zeer benieuwd naar ontwikkelingen op het gebied van mobiele applicaties en games en de Gamez community en zoekt naar ideeën waar ze zelf niet op gekomen zijn en die bruikbaar en uitvoerbaar zijn. Het doel is dus echt aan de slag te gaan met de beste ideeën. KPN Hi gaat zich hiervoor actief mengen in de dialoog om zo samen met de gebruikers ideeën uit te werken. In de zg. Hi challenge zullen gedurende een maand in totaal vier challenges worden geplaatst.

Op de Hi challenge zal een ideeëndialoog plaatsvinden tussen KPN Hi en de gebruikers van Gamez.nl aan de hand van challenges. De eerste challenge is bijvoorbeeld “wat voor Hi Society mobile multiplayer game kan je
verzinnen?”. Gebruikers kunnen met ideeën komen en op andere ideeën raten en reageren. Ideeën vallen onder een “CreativeCommons naamsvermelding 3.0” licentie. Dit betekent dat KPN Hi en ook anderen de ideeën mogen gebruiken en bewerken zolang ze de naam van de gebruiker erbij vermelden.

Carl Lens (Client Director CreativeCrowds): “Hi Society vinden we een goed marketingconcept, maar nu ook communities buiten het Hi.nl domein worden betrokken is het volgens ons geweldig! We zijn trots dat Hi ons als partner ziet om deze stap te nemen".

Peter Pool (Hoofdredacteur Gamez.nl) : “Ik vind de manier waarop CreativeCrowds het aanpakt zeer interssant. Ik kijk erg uit naar de Hi challenge en de ideeën de Gamez community” (via DutchCowboys)

maandag 23 februari 2009

Fabchannel-concerten bij Bol.com


Bol.com heeft op zaterdag 21 februari het concert van jazzmuzikant Wouter Hamel in het Amsterdamse Paradiso live uitgezonden via zijn website. De registratie van het concert lag in handen van Fabchannel, een partner van Bol.com die standaard vrijwel alle concerten in Paradiso opneemt en online uitzendt.

De twee bedrijven gaan nauw samenwerken op het gebied van internetuitzendingen van concerten. Daartoe is besloten na een eerdere proef met een concert van Milow. Dat was on demand te zien via Bol.com en dat bleek een groot succes.
Bol.com wil op deze manier zijn klanten muziek laten ontdekken en artiesten met een groter publiek in contact brengen. De mediawinkel zegt de eerste in zijn soort te zijn die klanten op deze manier live-materiaal aanbiedt.