vrijdag 16 januari 2009

De geschiedenis van internet

Van 1957 tot heden. Hoe zat het ook al weer?
Vrij technisch maar leuk eens zo te zien.


History of the Internet from PICOL on Vimeo.

donderdag 15 januari 2009

Ben je al gepookt? Het einde van het visitiekaartje?



Waar je ook nieuwe vrienden ontmoet, je kunt meteen je sociale netwerken delen de Poken. Je hoeft geen ingewikkelde profielnamen meer te onthouden, door aanraking van twee Pokens worden de profielen gedeeld. Via de USB-uitgang kan alle informatie op een computer worden bekeken en opgeslagen.

Hoe werkt het?Poken is een USB-stick voorzien van een hand. Wanneer je de USB-stick in de computer plugt worden je nieuwe contacten in de database geladen. Je kiest welke sociale netwerk profielen (Facebook, LinkedIn, Hyves, etc) je wilt delen met de mensen die je ontmoet. In de database wordt bij ieder sociaal netwerk het logo van het netwerk geplaatst waar degene een profiel heeft. Wanneer mensen meer gegevens van je willen zien kunnen ze eenvoudig op de link klikken. Hetzelfde geldt voor de mensen van wie jij meer informatie wilt zien.Op de Poken site kunnen jij en je vrienden je contacten zien, daarnaast kun je er berichten aan elkaar versturen, groepscontacten aanmaken, notities maken en nog veel meer.

woensdag 7 januari 2009

10 (vernieuwde) inkomstenbronnen Google 2009

Eduard Blacquière (EdWords.nl) had vorige week een heel mooi artikel op Marketingfacts over de ‘nieuwe’ inkomstenbronnen voor Google in 2009. Dergelijke overzichten dagen uit om met een eigen Top 10 (in dit geval) te komen en heb dan ook mijn interpretatie van zijn lijst hieronder weergegeven.

Tot voor kort was eigenlijk vrijwel elke dienst van Google gratis en zonder advertenties. Deze strategie is zeer succesvol gebleken en daarmee hebben ze veel mensen aan het merk Google weten te binden, waarmee ze hun positie nog sterker hebben gemaakt. Vervolgens is Google sterk gebleken in het integreren van allerlei relevante diensten om de gebruikers altijd naar de zoekmachine te sluizen. En daar wordt het geld verdiend aan de AdWords advertenties.

1. Versoepeling richtlijnen Google AdWords

Google AdWords kenmerkt zich door strikte richtlijnen, maar Google lijkt te zwichten onder de druk van aandeelhouders die omzetgroei eisen. Zo is het nu - naast de VS - ook in de UK toegestaan om op merknamen van concurrenten te adverteren en om aan gokken gerelateerde advertenties te plaatsen.
Ook is het nu toegestaan om te adverteren op aan alcohol gerelateerde zoekwoorden, wat voorheen niet toegestaan was. Deze wijzigingen zullen wel degelijk extra inkomsten genereren voor Google.
Onopvallend, maar zeer effectief voor Google in termen van omzet(verhoging) zijn diverse wijzigingen in de AdWords kwaliteitsscore. Zo kan bijvoorbeeld een zoekwoord niet meer inactief zijn en dus altijd klikken genereren (= omzet voor Google).
Belangrijker zijn de wijzigingen mogelijk maken dat er nu meer advertenties kans maken op de toppositie boven de natuurlijke zoekresultaten. En dat maakt veel verschil, want - zoals diverse eyetracking onderzoeken aanwijzen - kijken en klikken de meeste zoekers op de topposities linksbovenin.
Door deze wijzigingen aan de Google AdWords kwaliteitsscore komen nu meer advertenties in aanmerking voor de topposoties. Het veilingmodel zal de prijs opdreven en daarmee de omzet van Google.


2. Display (banner) advertenties

De nummer 1 focus van Google voor 2009 is Display advertenties. Oftewel banners! Google, het bedrijf dat groot is geworden door zich af te zetten tegen display advertenties en een innovatieve zoektechnologie heeft ontwikkeld (ook voor advertenties), gaat zich nu dus ook richten op banners.

De zoekmachine werd in april 2007 een speler op de display-markt toen het een overnamebod van 3,1 miljard dollar uitbracht op DoubleClick. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vertelde Googles directievoorzitter Eric Schmidt dat er voor de voormalig baas van DoubleClick, David Rosenblatt, een nieuwe positie is gecreëerd: 'President display business'. Hij is verantwoordelijk voor de versmelting van grafische reclame-uitingen met Googles contextbiedende advertentiemachine en meetsystemen. Google zoekt nog naar de beste posities in zijn netwerk om buttons, banners en skyscrapers te vertonen. De eerste gedachten gaan uit naar online games, Youtube en profielensite Orkut.

3. Google AdSense for Games: In-Game Advertising

AdSense for Games is het adverteren in video games. Daarmee biedt Google ontwikkelaars of uitgevers van games de mogelijkhied om in-game AdSense advertenties zoals tekst, beeld en video te vertonen. Hiermee zet Goolge in samenwerking met overgenomen partner Adscape Media de eerste stappen in de gaming wereld.
Google heeft toegang tot een groot aantal bestaande Adsense-gebruikers en -adverteerders, en dat die relaties op termijn ook toegang krijgen tot Adsense for Games.
Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat de in-game advertenties goed geplaatst worden. De reclame moet zoveel mogelijk geïntegreerd kunnen worden in het spel. Een van de manieren waarop dit normaliter met statische advertenties gedaan wordt is nauw overleg tussen adverteerder en game-ontwikkelaar over inhoud en vorm. Dat kan voor problemen zorgen bij Google, aangezien dat bedrijf veelal vertrouwt op algoritmen die op basis van context advertenties selecteren. Mocht dit echter goed uitpakken en uitmonden in een goede adverteermethode, dan is er een grote toekomst voor Adsense for Games.




4. Google Afbeeldingen met banners

Google Afbeeldingen is, na de “hoofd”-zoekmachine zelf, de populairste verticale zoekmachine van Google. Het is dan ook niet onlogisch om daar geld aan te gaan verdienen middels advertenties. De eerste testen met banner advertenties zijn inmiddels gesignaleerd:


















5. Google Maps tekstadvertenties

Zoals hierboven genoemd, lijkt Google advertenties te gaan plaatsen bij diverse tot nu toe meestal advertentie-vrije diensten. De eerste testen met (extra) tekstadvertenties, gerelateerd aan je zoekopdracht, bij het zeer populaire en veel gebruikte Google Maps zijn al gezien:

















6. Google Mobile Search
Zal mobiel als marketing en advetising instrument een vaste plek krijgen in de marketing plannen van 2009? Volgens PWC is de 'tipping point bereikt'. De belangrijkste factoren hiervoor zijn volgens het onderzoek: 1- De groei van internetadvertising 2- De snelle penetratie van nieuwe modellen 3- De groei van mobiele content 4- De groei van awareness voor dit medium.
Volgens PWC Nederland zal de mobiele internetmarkt zich in hoog tempo blijven ontwikkelen. Had in 2007 nog maar 25% van alle mobiele telefoongebruikers toegang tot draadloos internet, in 2012 zal dat naar verwachting verdubbeld zijn naar 50%. Tegelijk met deze groeiende toegankelijkheid, zal ook mobile advertising een grote vlucht nemen. De verwachte groei op jaarbasis tot 2012 bedraagt gemiddeld 38,9%. De omvang van dit segment zal daarmee stijgen van € 28 miljoen in 2007 naar € 145 miljoen in 2012. Ofwel een marktaandeel van 4% in 2007, dat groeit naar een marktaandeel van 11% van de totale internet advertising markt in 2012.
Een belangrijke bijdrage aan de groei levert de technologie. Internetvriendelijke mobiele techniek als de Blackberry en iPhone dringen steeds dieper door in de markt, waardoor mobiele gebruikers steeds langer op het internet blijven. Naar verwachting zullen de advertentiebestedingen per mobiele internetgebruiker hierdoor sterk stijgen.

En met de groei van mobiel internet (volgens CBS in 2008 zo’n 13% of 1,5 mln mensen in doelgroep 12-74 jaar) zal ook het gebruik van Google Mobile Search meegroeien. Google Mobile Search is de mobiele versie van Google’s zoekmachine en is speciaal gemaakt voor de mobiele telefoon. Google Mobile Search is een minder grafische versie van Google's zoekmachine en bevat minder functies. Ook de afmetingen van Google Mobile Search zijn aangepast om goed zichtbaar te zijn op een mobiel apparaat.

Nielsen mobiele Research heeft in 2008 cijfers bekend gemaakt als het gaat om het (internationale) gebruik van mobiele search. Google blijft ook daar veruit de grootste (gemiddeld 9 zoekopdrachten per maand). Maar liefst 81% van de mobiele zoekers gebruikt Google. Google wordt op ruime afstand gevolgd door Yahoo met 18%.
Opvallend is dat 65% van die Google-gebruikers man is. Over het algemeen wordt er mobiel met name gezocht naar informatie (33%), Local Listings (iets minder dan 30%) en Websites (ongeveer 26%).
7. Gezien op YouTube? Koop op Amazon of iTunes!

Op het Online Video Summit 2008 in Amsterdam (kijk hier voor verslag van ZOOMZ) vertelde Benjamin Faes de Head of Youtube & Display EMEA bij Google o.a. dat iedere minuut 13 uur aan video op YouTube wordt gezet! Inmiddels zijn ze gegroeid naar 350 miljoen gebruikers wereldwijd waarbij Nederland 5 miljoen unieke bezoekers per maand heeft waarvan er weer 1 miljoen iedere dag langs komen.
Kijkers van YouTube zijn niet alleen centraal; video’s worden wereldwijd op 10 miljoen unieke websites geplaatst (embed). Minder dan de helft van de content op YouTube is professioneel (ongeveer 35 % "professionele" en 65 % "user generated" content is).
Inkomsten komen nu (naast Ads) vooral uit pre-rolls bij professionele content (o.a.videoclips van muzieklabels) en experimenteren ze bij deze professionele content veel met mid-rolls en post rolls.
Ook wordt er bij YouTube getest om muziek van bijbehorende video’s te verkopen via Amazan of iTunes. Een voorbeeld van hoe dit eruit ziet:



















8. YouTube gesponsorde video’s

Ook biedt YouTube - naast de display advertentie mogelijkheden - zogenaamde ‘sponsored videos‘.












9. Google Nieuws tekstadvertenties

Ook zijn tekstadvertenties bij Google Nieuws gezien:













10. Google Finance tekstadvertenties

En Google Finance blijft ook niet achter:












Tenslotte

Een aantal van deze ontwikkelingen zal mijn inziens vooralsnog geen hele grote veranderingen teweeg brengen in de volledige advertentiemarkt.
Maar duidelijk wordt dat Google een solide fundering aan het leggen is om allerlei reclameformaten eenvoudig toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijke markt.
Op termijn biedt dat ook grote mogelijkheden voor met name kleinere bedrijven, om toegang te krijgen tot advertentieplekken die voorheen alleen voor de grote partijen beschikbaar waren.
En zolang Google maar zorgt voor relevante content op basis van de zoekopdrachten, zal de gebruiker wel via Google blijven zoeken en klikken.