maandag 30 juni 2008

Veel bekijks voor EK2008 streams NOS


In totaal zijn er 5.851.000 livestreams opgevraagd. De piek lag op dinsdag 17 juni toen Nederland tegen Roemenie speelde en Frankrijk tegen Italië met in totaal 504.000 opgevraagde streams die dag. Beide wedstrijden waren tegelijk te volgen.
De homepage van de EK website telde in totaal 2.771.000 views tot gisteren.
De pre-rolls (15 sec) voor de live streams zijn eerst aangeboden aan de officiële EK sponsoren maar op CocaCola na uiteindelijk ingevuld door: Nationale Nederlanden, Expert, ABN-Amro, ING, Atag, Nuon, Pfizer, L’Oreal en Samsung. Wat opviel was dat het evenement pas verderop het toernooi ging (op)leven bij adverteerders en niet een paar weken van tevoren. Het EK is nu voorbij maar de livestreams voor de Tour de France komen er volgend weekend alweer aan. Benieuwd hoe dat bekeken gaat worden (via Marketingfacts).

donderdag 19 juni 2008

Interactieve reclame met je mobiel bij RTL

RTL Nederland biedt tv-adverteerders een nieuwe dienst waarmee ze hun bestaande uitingen kunnen verrijken met interactiviteit. De onderliggende technologie van MyGimmy kan ook worden gebruikt bij Ster-reclames.

Een blauw 'i' in de bovenhoek van een tv-reclame markeert binnenkort bij RTL dat de commerciële boodschap interactief is. Kijkers die bijvoorbeeld een proefmonster van shampoo aan willen vragen, of een testrit met een auto of oriëntatiegesprek bij een bank, hoeven enkel een sms te versturen tegen regulier tarief om in te gaan op het aanbod.

RTL Nederland sloot een samenwerkingsverband voor minimaal een jaar met MyGimmy om zijn reclames interactief te maken. Na het versturen van de initiële sms krijgen kijkers maximaal nog 2 berichten. Daarin wordt hen om wat persoonlijke informatie gevraagd om de 'transactie' af te ronden. Die gegevens gaan naar een databestand van MyGimmy. "Dat bestand is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Als een adverteerder de verzamelde gegevens misbruikt, krijgt hij een boete van 25.000 euro", legt MyGimmy-directeur Thijs Bijleveld aan deze uitgave uit. "Behalve via sms kan ook via een mobiele applicatie worden gereageerd. Het is laagdrempeliger dan Pluk. Daarbij diende je je eerst op een website te registreren. Dat hoeft hier niet."Naast RTL Nederland gebruikt ook de reclame-exploitant van de Publieke Omroep de reclametechnologie.

Wie de eerste adverteerders zijn die binnenkort interactief op de buis komen, wordt niet bekend gemaakt. Bijleveld zegt over het verschil met de rode knop bij digitale interactieve televisie: "Het opzetten van een campagne op interactieve televisie kost al snel tienduizenden euro's, oplopend tot een ton. Het is een zwaar traject vanwege de technische eisen. MyGimmy werkt via de mobiele telefoon. Adverteerders kunnen bij het inplannen van hun reclame direct aangeven of dat interactief moet zijn. Dat kost 5.000 euro en is in 3 dagen inzetbaar."Het technologiebedrijf rekent een combinatie van licentievergoeding en inkomstendeling aan de exploitanten die MyGimmy inzetten (via Emerce).